2018 Getty Images

CEO van omstreden e-sigaretfabrikant Juul ontslagen

De Amerikaanse fabrikant van elektronische sigaretten Juul heeft zijn topman en medeoprichter Kevin Burns ontslagen. Burns wordt als CEO opgevolgd door K.C. Crosthwaite, een topman van tabaksgigant Altria. Altria heeft 35 procent in handen van Juul. In de Verenigde Staten is er ophef ontstaan over het gebruik van de e-sigaret, honderden mensen zouden er een longziekte door hebben opgelopen.

E-sigaretten liggen in de Verenigde Staten al enkele weken onder vuur. Honderden mensen zouden er een longziekte door hebben opgelopen. Vijf Amerikaanse patiënten zijn ook overleden. Maar de doden in Amerika vielen omdat mensen daar zelf bijkomende stoffen toevoegen aan de e-sigaretten. 

In ons land ligt de e-sigaret Juul ruim een week in de winkel. Juul kondigde vandaag ook aan dat het zijn reclamecampagne stopzet. Het bedrijf verzet zich ook niet langer tegen een plan om de aromatische e-sigaret in Amerika te verbieden. 

Dan toch geen fusie

Ook raakte vandaag bekend dat de tabaksgiganten Altria Group en Philip Morris International de stekker trekken uit gesprekken over een megafusie in de sector. Philip Morris heeft besloten zich te concentreren op de productie van zijn sigarettenalternatief IQOS in de Verenigde Staten.

Door een fusie zouden de twee bedrijven de afnemende vraag naar sigaretten beter het hoofd kunnen bieden, was de gedachte achter de eerdere gesprekken. Door samen te gaan zou een tabaksconcern ontstaan met een marktwaarde van ruim 200 miljard dollar.

De twee bedrijven waren voor 2008 één onderneming. Toen werd Philip Morris afgesplitst onder druk van aandeelhouders. Altria is onder meer verkoper van het merk Marlboro in de VS, Philip Morris verkoopt dat merk in het buitenland.

Meest gelezen