Gletsjer in Mont Blanc-massief dreigt in te storten

In Courmayeur, aan de Italiaanse kant van het Mont Blanc-massief, staat een gletsjer op instorten. Twee gemeentelijke wegen worden afgesloten.

Het is de Planpincieux-gletsjer, in de Aosta-vallei, die dreigt te verdwijnen. Er is nu opdracht gegeven om wegen dicht bij de gletsjer af te sluiten én om de nodige voorbereidingen te treffen. Want een gletsjer die instort, dat betekent ook lawinegevaar.

Er dreigt maar liefst 250.000 kubieke meter ijs af te breken van de gletsjer in het massief van de Mont Blanc, met zijn 4.808 meter de hoogste berg van de Alpen.

"Zulke verschijnselen tonen eens te meer aan hoe kwetsbaar de bergen zijn als gevolg van de klimaatverandering", zegt de burgemeester van Courmayeur, Stefano Miserocchi. Courmayeur is een populair skioord. Het ligt dichtbij Chamonix en de Mont Blanc-tunnel, die Italië met Zwitserland en Frankrijk verbindt.

Meest gelezen