Grootste luchthaven ter wereld officieel geopend in China

Ten zuiden van de Chinese hoofdstad Peking is de internationale luchthaven Daxing geopend. De luchthaven claimt dat ze de grootste terminal ter wereld heeft met een oppervlakte van 700.000 m². Het complex heeft vier startbanen en 268 parkeerplaatsen voor vliegtuigen. De luchthaven is voorzien van de nieuwste technologieën zoals 5G-netwerk en gezichtsherkenning bij de check-ins. 

De Chinese president Xi Jingping heeft de Daxing luchthaven (PKX) officieel geopend. Dat gebeurt net voor China de 70ste verjaardag viert van de communistische machtsovername. Opvallend: de Chinezen hebben de luchthaven in een recordtijd gebouwd. Ze begonnen met de bouw in december 2015.  De megaluchthaven is dus gebouwd op minder dan vier jaar tijd. (lees verder onder de foto)

tijdens de bouw van de Daxing luchthaven, 2018
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

De oudere internationale luchthaven van Peking, Beijing Capital (PEK), naderde haar maximale capaciteit. Nochtans was die luchthaven met de jaren sterk gegroeid. De derde en laatste terminal werd pas geopend ter gelegenheid van de Olympische Spelen van 2008. Na de luchthaven van Atlanta in de Verenigde Staten is het al de drukste ter wereld, met bijna 100 miljoen passagiers in 2018. (lees verder onder de foto)

nieuwe Daxing luchthaven
2019 VCG

China wil voorbereid zijn op de toekomst, het verwacht nog een spectaculaire groei. Mogelijk al in 2022 zal China de Verenigde Staten verdrijven als de nummer één in passagiersaantallen. De nieuwe luchthaven zou over goed vijf jaar zo'n 72 miljoen passagiers per jaar verwerken. Dat zou een record zijn voor een luchthaven met één enkele terminal. (lees verder onder de foto's)

inauguratie nieuwe luchthaven
2019 VCG

Zaha Hadid, zoals in Antwerpen

Het gebouw heeft het grondplan dat lijkt op een zeester, of als u wil, een feniks. Het is ontworpen door de Brits-Iraakse architecte Zaha Hadid, samen met een Frans ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in luchthavens.

De in Irak geboren Zaha Hadid kreeg in Groot-Brittannië de eretitel "Dame". Ze overleed in 2016 in Miami, en heeft wereldwijd allerlei prestigeprojecten getekend. Bij ons is ze natuurlijk vooral bekend van het havenhuis in Antwerpen.

2019 VCG
havenhuis Antwerpen

Meest gelezen