Het Internationaal Muntfonds kiest de Bulgaarse Kristalina Georgieva tot nieuwe topvrouw

De raad van bestuur van het IMF heeft dus Kristalina Georgieva verkozen tot nieuwe topvrouw. Georgieva was voorgedragen door de Europese Unie en zal dus de Franse Christine Lagarde opvolgen aan het hoofd van het IMF.

Traditioneel wordt het voorzitterschap van het IMF ingevuld door een Europeaan en de EU had zich eerder achter de Bulgaarse geschaard. Logisch gevolg is dat het IMF Georgieva dus verkozen heeft tot nieuwe voorzitster. Ze zal nadien Christine Lagarde opvolgen die eind dit jaar de nieuwe gouverneur van de Europese Centrale Bank wordt. 

Georgieva is nu interim-voorzitter van de Wereldbank. Het is erg uitzonderlijk dat iemand uit Bulgarije een dergelijke topfunctie toegewezen krijgt, maar Georgieva heeft een erg opmerkelijke staat van dienst bij internationale instellingen. 

Zo werkte ze jarenlang voor de prestigieuze London School of Economics (LSE) en werkte ze voor de afdelingen van de Wereldbank in Europa en Centraal-Azië. Tussen 2010 en 2017 was Georgieva lid van de Europese Commissie voor onder meer Humanitaire Zaken, Begroting en Personeelszaken. Ze was ook een tijdje vicevoorzitter van de Europese Commissie. 

Meest gelezen