Immuuntherapie van Mathis (en acht andere kinderen) volledig terugbetaald

Negen kinderen krijgen hun immuuntherapie volledig terugbetaald. Eén van die negen is Mathis Geens, waarvoor de voorbije dagen met een sms-actie geld werd ingezameld. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en De Standaard en dat wordt bevestigd bij het RIZIV.

De immuuntherapie (antiGD2, is sinds vorig jaar op de Europese markt) is levensreddend voor de getroffen kinderen. Ze moet een neuroblastoom, een kwaadaardige tumor in hun zenuwstelsel, wegwerken. En er komt een volledige terugbetaling. Want de therapie werd in ons land wel al toegepast, maar nog niet terugbetaald. Tot nu dus.

De topman van de Belgische ziekteverzekering (RIZIV), Jo De Cock, zegt dat de negen gezinnen een van de komende dagen brief in de bus mogen verwachten die alles officieel zal maken. "Ze hoeven zich geen zorgen te maken, de facturen van de immuun­therapie zullen integraal terug­betaald worden, zonder remgeld voor de gezinnen. Het Bijzonder Solidariteitsfonds zal tussenkomen. Dat kan omdat dat fonds er is voor kinderen en jongeren tot 19 jaar. Het komt tussen bij levensbedreigende aandoeningen waarvoor geen alternatieve behandelingen bestaan."

En heeft de zaak rond baby Pia ermee te maken? "Het heeft er eigenlijk geen enkele invloed op gehad. Sommige dossiers die wij hebben binnengekregen, dateren al van februari. En die waren al principieel goedgekeurd. We moesten wachten op de kostprijs van de behandelig en de verrekening ervan. En nu kunnen we dus goedkeuren. Deze negen kinderen én diegenen die wel nog zullen volgen in de toekomst. Het verhaal van Pia is trouwens iets helemaal anders: dat geneesmiddel is voorlopig niet op de Europese markt te vinden, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) onderzoekt dat medicijn nog."

Belgisch Kinderkanker Steunfonds tevreden

En wat met de grote som geld die al was ingezameld voor Mathis via sms'jes? "Het gaat om een totaalsom van om en bij de 50.000 euro, leren de eerste berekeningen", zegt Patrick Hubeau, de voorzitter van vzw Belgisch Kinderkanker Steunfonds. "Ja, de ouders van het kind zaten dicht bij de benodigde 180.000 euro, maar ze hadden al zelf veel geld uit evenementen en schenkingen en van sympathisanten bij elkaar vergaard."

"We kunnen alleen maar blij zijn dat de behandeling wordt terugbetaald. Net zoals we blij en overdonderd zijn door snelle oplossing in het verhaal rond Pia. Maar bovenal vinden we dat het niet aan de mensen is om behandelingen van zieken te betalen. Ik kijk naar het RIZIV en naar de hospitalisatieverzekeringen om het probleem te verhelpen. Het is aan hen om te vermijden dat mensen aanzienlijke sommen moeten betalen."

Meest gelezen