AFP or licensors

Israëlische president vraagt huidig premier Benjamin Netanyahu om een regering te vormen

In Israël krijgt premier Netanyahu dan toch de eerste kans om na de verkiezingen een nieuwe regering te vormen. President Reuven Rivlin heeft hem daarom verzocht. Het zal echter niet gemakkelijk worden voor de politieke veteraan Netanyahu om een meerderheid in de Knesset, het Israëlische parlement, achter zich te krijgen.

De keuze van president Rivlin lijkt enigszins verrassend, want de rechtse Likoedpartij van Netanyahu is na de recente verkiezingen niet langer de grootste partij van het land. Daarom hadden veel analisten verwacht dat de keuze op ex-stafchef Benny Gantz zou vallen, de leider van de alliantie Blauw-Wit die de meeste zetels heeft in de Knesset. 

Daartegenover staat dat het blok tussen Likoed en de religieuze en nationalistische partijen een zetel meer zou hebben dan de partijen die Gantz achter zich zou kunnen krijgen. Wellicht heeft dat de doorslag gegeven. Een oplossing zou een grote coalitie tussen de twee of drie grootste partijen zijn, maar dan blijft het de vraag wie er premier moet worden.

Netanyahu -de langst regerende premier in Israël- is dus opnieuw aan zet en krijgt zes weken de tijd om een regering te vormen. Het zal echter niet gemakkelijk worden om een meerderheid van 61 van de 120 zetels in de Knesset achter zich te krijgen. 

Israël zit in een diepe politieke impasse sinds de verkiezingen eerder dit jaar. Die brachten geen soelaas en dus moesten er onlangs opnieuw verkiezingen gehouden worden. Het ziet er echter naar uit dat ook die de impasse niet doorbroken hebben.

"Geen regering met iemand die in verdenking wordt gesteld"

De grote rivaal van Netanyahu, Benny Gantz, heeft vanavond meteen al uitgesloten dat hij een regering wil vormen met "een premier die kans loopt om in verdenking gesteld te worden". Hij verwijst zo naar Netanyahu die genoemd wordt in een aantal corruptiezaken. 

Of Gantz ook spreekt voor zijn hele alliantie moet nog blijken. Zijn Blauw-Wit-fractie bestaat uit vier partijen en mogelijk zal Netanyahu pogen om een aantal parlementsleden los te weken en in zijn regering op te nemen. Netanyahu is in het verleden een meester gebleken in het in elkaar knutselen van grote coalities, onder meer door het afkopen van steun bij tegenstanders met ministerportefeuilles, subsidies of andere voordelen. 

Meest gelezen