Videospeler inladen...

Kan Trump afgezet worden op basis van de uitgeschreven inhoud van het bewuste telefoongesprek?

Het Witte Huis heeft vandaag de zogenoemde transcriptie vrijgegeven van het omstreden gesprek tussen de Amerikaanse president Trump en zijn Oekraïense ambtgenoot Zelenski. Bart Kerremans, professor Amerikaanse politiek en Handelspolitiek aan de KU Leuven, legde de tekst onder het vergrootglas en besluit dat deze tekst alleen Trump niet de kop kan kosten.

Kerremans stelde vanavond in “Terzake” nog eens duidelijk dat een “impeachment” een inbeschuldigingstelling is en niet een afzetting. “Om een president te kunnen afzetten, moet je eerst een inbeschuldigingstelling goedgekeurd krijgen met een gewone meerderheid in het Huis van Afgevaardigden."

"En daarna, met een proces in de Senaat kan pas de afzetting komen, na een beslissing van minimaal tweederde van de Senatoren. Dat betekent dat je een heel grote groep Republikeinen nodig hebt om zo’n afzetting goed te keuren. En dat zal niet gebeuren met de gegevens die er nu zijn.”

Wat zijn die gegevens nu? Het Witte Huis heeft vandaag de transcriptie vrijgegeven van het inmiddels beruchte gesprek tussen de Amerikaanse president Trump en zijn Oekraïense ambtgenoot Zelenski. Het gaat hier niet om een letterlijke weergave, maar eerder om een samenvatting, zo geeft het Witte Huis ook aan in het document. 

Machtsmisbruik

En staat er in de transcriptie iets in dat Trump uiteindelijk de kop kan kosten? In het afzettingsonderzoek is men op zoek naar twee zaken, legt professor Kerremans uit: “Is er sprake van machtsmisbruik en is er een zogenoemde quid pro quo?”

Qua machtmisbruik zal het Huis van Afgevaardigden onderzoeken of Trump zijn positie als president heeft gebruikt om een potentieel voordeel voor zichzelf te verwerven. “Ik denk dat dat zo is”, zegt professor Kerremans onomwonden. “Bellen met een buitenlands staatshoofd is een voorrecht waar weinig mensen over beschikken. En hij (Trump, red.) vraagt om een onderzoek uit te voeren met betrekking tot Hunter Biden en Joe Biden (vader van, en Democratisch presidentskandidaat, red.).” 

“Dus er is duidelijk een voordeel voor Trump zelf waarbij hij de vuile was van Joe Biden zou kunnen buiten hangen tijdens de verkiezingscampagne van volgend jaar”, concludeert de professor op basis van de transcriptie.

Quid pro quo

Naast machtsmisbruik zal in het impeachment-onderzoek gezocht worden naar de “quid pro quo”, oftewel: heeft Donald Trump de 400 miljoen dollar aan militaire steun die beloofd was aan Oekraïne achtergehouden tot er een toezegging kwam van Zelenski om de Bidens te onderzoeken? 

Op basis van de transcriptie kan je niet vaststellen dat het ene is gekoppeld aan het andere, schat professor Kerremans in. Dat moet verder onderzoek dus uitmaken. “Maar zolang men die quid pro quo niet zwart op wit kan aantonen - en dat zal ook heel moeilijk zijn - zullen er geen Republikeinen bereid zijn om de afzetting van de president te steunen.”

“Maar ik denk wel dat er een grote kans is dat er op basis van deze transcriptie een goedkeuring kan komen van de impeachment, de inbeschuldigingstelling, bij gewone meerderheid in het Huis”, besluit professor Kerremans.

Bekijk hier het volledige gesprek met professor Bart Kerremans in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen