Koningin Mathilde klaagt gebrek aan zorg voor mensen met  ontwikkelingsachterstand aan in New York

Koningin Mathilde heeft gisteren in New York, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, het gebrek aan toegang tot kwalitatieve zorg voor heel wat kinderen en volwassenen met een ontwikkelingsachterstand of een andere handicap aan de kaak gesteld.

Mathilde was de hoofdgast op een evenement in de openbare bibliotheek van New York over kinderen en volwassenen die met een handicap en een ontwikkelingsachterstand geconfronteerd worden. Het ging om een initiatief van Unicef, de Wereldgezondheidsorganisatie, de Special Olympics en Autism Speaks, een organisatie die ondersteuning biedt aan gezinnen in de VS die met autisme te maken hebben.

De koningin pleitte ervoor dat de "universele gezondheidsdekking" - de toegang voor alle personen van een land tot de gezondheidsdiensten zonder daarbij in financiële moeilijkheden te komen - zoals de naam het zegt universeel zou zijn, namelijk overal ter wereld toegankelijk.

Naast het financiële aspect vroeg Mathilde ook meer aandacht voor de menselijke kant. "Er is nood aan goede informatie en aan een degelijke opleiding voor leerkrachten en gezondheidswerkers, gezien de ontoereikende reacties, de stigmatisering en zelfs nalatigheid waarmee mensen met een handicap worden geconfronteerd."

"Zonder adequate financiële mechanismen" zal het boeken van "vooruitgang wat betreft de toegang tot adequate gezondheidsdiensten moeilijk blijven", verklaarde de koningin.

Meest gelezen