Kunstenares vraagt waardiger leven voor varkens met enorm kunstwerk op Groenplaats

Op de Groenplaats in Antwerpen staat een stalen kunstwerk van 7 meter lang, "Ode aan het varken" heet het werk. De Nederlandse kunstenares Jantien Mook vraagt met het werk meer aandacht voor een beter bestaan voor varkens en voor overconsumptie.

In Nederland heeft het werk al op een 12-tal plaatsen gestaan. Het is nu voor de eerste keer in ons land naar aanleiding van Werelddierendag. Schepen van dierenwelzijn Fons Duchateau (N-VA) heeft het kunstwerk naar Antwerpen gehaald. "Je zal mij niet horen zeggen dat mensen vegetariër moeten worden", zegt Duchateau. "Maar het is wel belangrijk dat mensen bewust omgaan met dieren. Dan heb ik het niet alleen over consumptie, maar ook over huisdieren. Die worden nog te vaak impulsief aangekocht, en belanden daarna nog te vaak in een asiel. Als dit kunstwerk mensen daarover doet nadenken, ben ik tevreden."

Het varken blijft nog op de Antwerpse Groenplaats staan tot en met het weekend na Werelddierendag, dat is op 4 oktober.
 

Meest gelezen