Lieve Joris enige Vlaamse auteur op shortlist BookSpot Literatuurprijs 2019

Er staat maar één Vlaamse auteur op een shortlist van de BookSpot Literatuurprijzen, de vroegere ECI en AKO: Lieve Joris. In de categorie non-fictie heeft ze een nominatie beet voor "Terug naar Neerpelt", over haar kindertijd en jeugd in haar geboortedorp in Limburg. Bart van Loo ("De Bourgondiërs") en Herman van Goethem ("1942") die nog de lange lijst haalden, grijpen naast een nominatie. Datzelfde gebeurde met Peter Terrin ("Patricia") en Koen Peeters ("Kamer in Oostende") bij de fictie. Daar bereiken alleen Nederlandse auteurs de laatste ronde.

Een erg Nederlandse lijst dus, 9 op de 10 genomineerden in de 2 categorieën komen uit het noorden.  In de jury zit ook maar één Vlaamse: Jelle van Riet. In de categorie non-fictie moet Lieve Joris, die in Amsterdam woont en vooral voor Nederlandse bladen schrijft, het opnemen tegen Mirjam van Hengel met "Een knipperend ogenblik", "Hemelse mevrouw  Frederike" van Maaike Meijer, "Laura H." van Thomas Rueb en Sjeng Scheijens "De avantgardisten". 

Bij de fictie maakt Peter Buwalda zeker kans met "Otmars zonen". De 4 andere kandidaten zijn: "De hoogstapelaar" van Wessel te Gussinklo, "Moord op de moestuin" van Nicolien Mizee, Marente de Moor met "Foon" en tenslotte Manon Uphoffs "Vallen is als vliegen". Het is de eerste keer dat de BookSpotprijs uiteenvalt in 2 categorieën. Half november krijgen de 2 uiteindelijke winnaars 50.000 euro. 

 

Meest gelezen