Kortenaken, Geetbets, Linter en Zoutleeuw ondertekenen samenwerkingscharter

Geetbets, Kortenaken, Linter en Zoutleeuw hebben een charter ondertekend waarmee ze zich engageren tot meer samenwerking. Als kleine gemeenten staan ze immers voor dezelfde uitdagingen als grote gemeenten en door op een consequente manier samen te werken, willen ze de dienstverlening voor hun inwoners optimaliseren.

In de toekomst willen de vier gemeenten vooral samenwerken naar twee punten. "Ten eerste om de bestuurskracht van de gemeenten te verhogen. Ten tweede worden we geconfronteerd met financiële uitdagingen. De financiën worden steeds beperkter en beperkter. Daarom gaan we een aantal zaken gezamenlijk doen en dat is financieel veel voordeliger voor ons", vertelt burgemeester van Kortenaken, Stefaan Devos. 

Dienstverlening

Nog een belangrijk voordeel van de samenwerking is dat de dienstverlening voor de inwoners geoptimaliseerd zal worden. "We gaan onze inwoners in de toekomst meer kunnen gaan bieden op verschillende vlakken. De gemeenten krijgen van bovenaf steeds meer bevoegdheden, maar de financiën komen niet altijd mee. En in een kleine gemeente hebben wij vaak eenmansdiensten. We hebben zo niet altijd de mogelijkheden om onze dienstverlening optimaal te laten verlopen en als we onze krachten gaan bundelen, gaan we dit wel kunnen", laat burgemeester Jo Roggen van Geetbets weten. 

Met vier in bed

Van fusie is geen sprake, vertelt burgemeester van Zoutleeuw, Boudewijn Herbots: "We zijn verloofd, maar niet getrouwd. Mijn vrouw zal het niet graag horen, maar zie ons hier staan met z'n vieren. Tegen die prachtexemplaren kon ik geen nee zeggen hé?", lacht hij. "Neen, alle gekheid op een stokje. Ik geloof in samenwerking, in regionale samenwerking. Dat is voor onze burgers de motor tot vernieuwing." 

 

Meest gelezen