Milieuorganisaties over VN-klimaatrapport: "Dit is een wake-up call om drastische maatregelen te nemen"

Het IPCC, het VN-klimaatpanel publiceerde vandaag zijn rapport over de algemene stijging van de zeespiegel. Dit rapport maakte duidelijk dat zeespiegel op een versneld tempo stijgt. Gletsjers komen namelijk onder druk te staan en de oceanen gaan verder verzuren. De milieuorganisaties Greenpeace en WWF (Wereldnatuurfonds) roepen daarom op om nu in te grijpen. Ze pleiten vooral voor een versterking en behoud van onze eigen kustregio's.  Volgens minister van de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) kan de wereld een voorbeeld nemen aan ons land. 

De snellere stijging van de zeespiegel zal ook gevolgen hebben voor de Belgische kust, dat zeggen het WWF en Greenpeace.  Het IPCC, het VN-panel van klimaatexperts, heeft woensdag een rapport verspreid over de gevolgen van de klimaatverandering voor de oceanen en de cryosfeer (de met ijs en sneeuw bedekte plaatsen).

Dat  rapport waarschuwt onder meer voor de sneller stijgende zeespiegel, smeltende ijskappen en extremere weersomstandigheden aan de kustgebieden. De uitstoot van broeikasgassen heeft veel grotere gevolgen voor de oceanen dan voorspeld. De organisaties pleiten daarom niet enkel voor een drastische vermindering van de CO2-uitstoot, maar ook voor natuurherstel. Er moet  aan de kust zo meer ruimte komen voor duinen en polders.

 "België moet de inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan opvoeren en de veerkracht van de kust verhogen 

Het WWF kijkt in het bijzonder naar de verstoring van de leefgebieden van de dieren en planten in de oceaan. De gevolgen zullen ook aan de Belgische kust voelbaar zijn. Het zeewaterniveau is de laatste vijftig jaar al meer dan 10 cm gestegen. De organisatie pleit zo om meer plaats te geven voor natuur aan de kust: "De bebouwing die de kustlijn fixeert en het kustlandschap zoals we het nu kennen, zal opgeslokt worden door de stijgende zeespiegel. Tenzij we ruimte creëren voor de natuur, zodat de kust mee kan evolueren met die stijgende zeespiegel", zegt Sarah Vanden Eede, beleidsmedewerker oceaan van WWF-België. 

Greenpeace-België benadrukt dan weer dat het rapport ook oplossingen voorstelt om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te verzachten. De natuurbehoudsorganisatie meent dat het nu echt noodzakelijk is om werk te maken van meer beschermde gebieden in de oceanen.

De miljoenen klimaatbetogers die wereldwijd op straat kwamen om radicale veranderingen te vragen willen nu ook daden zien

De verschillende Belgische regeringen moeten daarbij dringend een ambitieuzer klimaatbeleid ontwikkelen. Volgens de natuurbehoudsorganisatie is dit rapport een en wake-upcall voor ons land om met ambitieuzere doelstellingen te komen. De bestaande toezeggingen van regeringen zouden daarbij niet voldoende zijn. "België heeft zich reeds geëngageerd om minstens dertig van onze oceanen te beschermen tegen 2030 en een nieuw oceanenverdrag af te sluiten in 2020. 

Minister De Backer: "België is nu al een voorbeeld in de strijd tegen klimaatopwarming"

De wereld moet een voorbeeld nemen aan België, als het gaat over de strijd tegen de klimaatopwarming. Dat zegt minister van de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) naar aanleiding van het VN-rapport.

Minister De Backer is in New York voor een congres over oceaanbescherming, en België werd daar erkend als Blue Leader, dat wil zeggen dat ons land toonaangevend is in de strijd voor de bescherming van de oceanen: “Ons land is zeer ambitieus inzake de bescherming van de oceanen en is daar ook voor erkend hier in New York. Wij hebben 35 procent van onze Noordzee beschermd, wij zorgen ervoor dat onze scheepvaart uitstootvrij wordt, en de havens investeren in milieuvriendelijke technologie. Het zijn die oplossingen die de wereld nodig heeft.”

Meest gelezen