Heinz-Christian Strache in betere tijden, voor hij ontslag moest nemen als FPÖ-leider na het Ibizagate-schandaal.

Vijf dagen voor verkiezingen: Oostenrijks gerecht opent onderzoek naar verduistering bij radicaal-rechtse FPÖ

Het gerecht in Oostenrijk opent een onderzoek naar verduistering bij de radicaal-rechtse FPÖ. Volgens Oostenrijkse media wordt onderzocht of de voormalige vicekanselier en partijleider Heinz-Christian Strache geld van de partij heeft gebruikt voor persoonlijke uitgaven. Strache nam eerder al ontslag na het Ibizagate-schandaal, dat ook de regering deed vallen. Nu komt de partij opnieuw in nauwe schoentjes aan de vooravond van de vervroegde parlementsverkiezingen.

Het onderzoek spitst zich in de eerste plaats toe op de uitgaven van Heinz-Christian Strache, tot in juni nog FPÖ-leider en vicekanselier van Oostenrijk. In het kader van het onderzoek werd in de nacht van maandag op dinsdag al een gewezen lijfwacht van Strache gearresteerd.

De veiligheidsagent, die voor FPÖ ook zetelt in de gemeenteraad van Wenen, wordt ervan verdacht te hebben meegewerkt aan het opzetten van een systeem van valse facturen. Op die manier moest verborgen blijven dat Strache heel wat persoonlijke uitgaven door zijn partij liet betalen.

De partijafdeling in Wenen bevestigt dat Strache een bankrekening van de partij had, bedoeld voor het dekken van onkosten. Op de rekening zou tot 10.000 euro per maand zijn overgemaakt. De FPÖ is ook een intern onderzoek gestart om na te gaan of Strache met die rekening ook privé-uitgaven deed.

Ibizagate

Het onderzoek komt erg ongelegen voor de FPÖ. Over vijf dagen zijn er in Oostenrijk parlementsverkiezingen. Dat zijn vervroegde verkiezingen, omdat in juni de regering - een coalitie tussen de christendemocratische ÖVP en de FPÖ - viel na een schandaal rond, alweer, de FPÖ. 

De radicaal-rechtse partij kwam toen in opspraak door het Ibizagate-schandaal. Uit een video, gefilmd met verborgen camera, bleek dat de FPÖ en de toenmalige leider Strache bereid waren om zich te laten omkopen door een jonge Russische vrouw die deed alsof ze belangrijke connecties had in Rusland en alsof ze de nicht was van een steenrijke oligarch.

Strache en een andere FPÖ-topman stelden de vrouw lucratieve bouwcontracten in het vooruitzicht als de Russen de populairste krant van Oostenrijk, de Kronen Zeitung, zouden opkopen, die dan positief zou schrijven over hun partij. Wie er achter de video zit en wie de Russische vrouw écht was, blijft tot vandaag een raadsel.

In de peilingen voor de parlementsverkiezingen zondag leidt de ÖVP van de jonge ex-kanselier Sebastian Kurz. Zijn partij heeft nauwelijks te lijden onder het Ibizagate-schandaal dat zijn regering deed vallen.

Meest gelezen