Opnieuw 120 banen geschrapt bij Punch Powertrain in Sint-Truiden

Punch Powertrain, een fabrikant van automatische versnellingsbakken voor auto's, wil 120 extra banen schrappen, bovenop de 188 die eerder al bekend waren gemaakt. Het werk verhuist naar China, waar het moederbedrijf van Punch gevestigd is. Dat is bekend gemaakt op een bijzondere ondernemingsraad.

De besparingen treffen deze keer vooral de researchafdeling. Daar sneuvelen 75 van de 400 banen. Verder worden er jobs geschrapt bij algemene diensten. Alles samen gaat het om 88 bedienden en 32 arbeiders die zouden moeten verdwijnen. Samen met de eerder aangekondigde besparingen schrapt Punch Powertrain meer dan 300 van de 1100 banen.

"Het gaat om banenverlies op korte termijn", zegt Johan Lamers van de christelijke bediendenvakbond LBC. "Eén op de drie werknemers verdwijnt, en dat komt zwaar aan. De arbeiders en bedienden hadden wel een besparing verwacht, maar die is groter dan verwacht. Bovendien is het nu afwachten wie precies getroffen zal zijn." Tijdens onderhandelingen zal duidelijk moeten worden hoeveel mensen tot ontslag gedwongen zullen moeten worden, of dat er toch alternatieven zoals SWT (het vroegere brugpensioen) mogelijk zijn.

Het bedrijf uit Sint-Truiden zit al twee jaar in de problemen omdat de vraag naar versnellingsbakken op de Chinese markt sterk gedaald is. Het bedrijf heeft de activiteit daarom al stelselmatig afgebouwd, met interimarbeid en minder werken in het weekend. Bovendien zaten 300 van de 500 arbeiders al in allerlei systemen van economische werkloosheid. Nu verhuist een deel van de productie dus nog naar China. Over twee jaar zou Punch wel producten kunnen gaan maken voor PSA, het bedrijf achter onder meer Peugeot, Citroën en Opel. "Maar dat wil zeggen dat Punch moet worden omgeturnd naar een heel andere fabriek, en het is afwachten hoe dat zal verlopen", besluit vakbondsman Lamers.

Meest gelezen