Tomorrowland voorstander van piltesten: "Wie weet welke rotzooi er in zo'n pil zit, zal die misschien niet meer innemen"

Het dancefestival Tomorrowland is voorstander van het testen van XTC-pillen en drugs op het festivalterrein, als de wet daartoe wordt aangepast. Dat zegt Tomorrowland-woordvoerder Debby Wilmsen vanavond in ons reportagemagazine “Pano”. Het idee krijgt meteen kritiek.

“Pano” onderzocht hoe we als maatschappij moeten omgaan met recreatief drugsgebruik, zoals in clubs en op festivals. En in de uitzending van vanavond toont de organisatie van het dancefestival Tomorrowland zich een voorstander van piltesten op het festivalterrein.  “Moest het kunnen, binnen een wettelijk kader, dan zouden we dat zeker overwegen”, zegt woordvoerder Debby Wilmsen.

Bij piltesten worden xtc-pillen en andere drugs in een mobiel labo ontleed, zodat de druggebruiker kan zien welke stoffen er in die roesmiddelen zitten. In het buitenland worden ze al toegepast. In België mag het (nog) niet volgens de wet.

Buitenlandse voorbeelden

In Nederland krijgt de druggebruiker die zijn drugs laat ontleden informatie over de samenstelling, in ruil voor informatie over de omstandigheden waarin hij zijn pillen heeft gekocht. Een ander voorbeeld is het Britse muziekfestival Boomtown Fair, dat piltesten invoerde omdat een zerotolerancebeleid alleen niet bleek te werken; er bleven drugsdoden vallen.

Tomorrowland voert ook zo’n nultolerantiebeleid en zet ook in op sensibilisering. Toch blijven er drugsdoden vallen op het festival in Boom. Piltesting kan volgens de festivalorganisatie helpen om festivalbezoekers ervan te overtuigen om van de drugs te blijven.

“Als we daaraan (ons antidrugsbeleid, red) nog een laag zouden kunnen toevoegen, waarbij we op een heel feitelijke manier kunnen laten zien wat er in zo’n pil zit, gaan mensen het misschien ook niet meer nemen”, zei Debbie Wilmsen vanavond aan Eva De Roo op Studio Brussel.

Rotzooi

Door wetenschappelijke analyse van pillen die tijdens Tomorrowland in beslag worden genomen, weet de organisatie dat er heel wat “rotzooi” in zit. “Er zit bleekwater in, betonmix… Als mensen de kans krijgen om die pil te testen voor gebruik, zullen ze misschien ervan afzien om de pil te gebruiken”, hoopt Wilmsen.

“Daarnaast kan zo’n piltester wetenschappelijk weergeven welk effecten zo’n pil op je lichaam zal hebben, vandaag, morgen én over vijf jaar”, voegt Wilmsen eraan toe. “Dat is iets wat mensen ook zouden moeten weten.”

Niet stimuleren

Voor alle duidelijkheid zegt Wilmsen dat Tomorrowland druggebruik geenszins wil stimuleren. “We willen onze bezoekers vooral gezond naar huis laten gaan. Maar als mensen, na alle afradende maatregelen die we treffen, absoluut toch een pil willen gebruiken, is het misschien wel mooi dat ze de kans kunnen krijgen om die pil te laten testen.”

Piltesting kan ervoor zorgen dat ze die pil toch niet meer zullen nemen, als ze ontdekken wat er in die pil zit.

Debbie Wilmsen, Tomorrowland

Wilmsen wil dit geen vorm van gedoogbeleid noemen, “want drugs zijn nog altijd verboden en dat hangen we heel duidelijk uit aan onze ingang en we gaan het ook zeker niet stimuleren, maar we merken dat mensen soms toch beslissen om drugs te nemen”. “En dan kan piltesting er misschien toch voor zorgen dat ze die pil toch niet meer zullen nemen, als ze ontdekken wat er in die pil zit”, besluit de woordvoerder.

Beluister hier het volledige gesprek met Debby Wilmsen op Studio Brussel en lees eronder verder:

"Nonsens"

Het idee van piltesting kreeg in het Radio 1-programma "De wereld vandaag" felle kritiek van Ignace Demeyer, spoedarts in het Onze-Lieve-Vrouw-Ziekenhuis in Aalst.

"Ik vind dit absolute nonsens", zegt hij over het concept van piltesten. "Als je drugs gaat kopen, en je gaat naar de zuiverheid of concentratie van het product kijken, gaan mensen altijd de beste kwaliteit willen, de hoogste concentratie, de grootste waarde voor hun geld", zegt de arts.  Bij XTC zullen ze volgens die redenering het hoogste gehalte MDMA (de werkzame stof) willen.

Ik vind dit absolute nonsens. Als je drugs gaat kopen, gaan mensen altijd de beste kwaliteit willen, de hoogste concentratie.

Spoedarts Ignace Demeyer

De dokter zegt dat hij amper nog patiënten binnen krijgt die drugs hebben genomen waar strychnine oftewel rattenvergif in versneden zit. Dat was vroeger wel het geval, maar die tijd is volgens Demeyer voorbij. Het is volgens de dokter dus geen valabel argument meer piltesting in te voeren.

De drugsslachtoffers die op de spoedafdelingen binnenkomen, hebben volgens Demeyer simpelweg te veel genomen en zijn zelden nog het slachtoffer van drugs van slechte kwaliteit. Integendeel: de drugs - zowel de zogenoemde hard- als softdrugs - zijn van te hoge kwaliteit, te sterk worden. 

Beluister hier het volledige gesprek met dokter Demeyer in "De wereld vandaag":

Meest gelezen