INVISIO2013

Plácido Domingo verlaat New Yorkse Metropolitan Opera na aantijgingen over seksueel misbruik

De wereldberoemde Spaanse operazanger Plácido Domingo zal niet meer optreden bij de Metropolitan Opera in New York. Hij heeft besloten alle toekomstige optredens te annuleren nadat enkele vrouwen hem van seksueel misbruik hebben beschuldigd.

De afgelopen weken hebben tientallen vrouwen gezegd dat ze het slachtoffer zijn van seksueel wangedrag door Domingo. De operazanger zou vrouwen onder druk hebben gezet om seks met hem te hebben en dreigde ermee hun carrière te dwarsbomen indien ze weigerden. Bij een sopraan zou hij backstage een naakte borst vastgegrepen hebben. De feiten dateren tot het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw en vonden plaats over een periode van 30 jaar, onder meer op locaties waar operagezelschappen gevestigd waren waarin Domingo belangrijke functies bekleedde.

Vandaag zou Plácido Domingo de titelrol zingen in Verdi's "Macbeth". Het zou de eerste van zes voorstellingen zijn, en de eerste keer dat Domingo in de Metropolitan Opera optrad sinds de beschuldigingen bekendgemaakt. Maar Domingo heeft samen met het operahuis beslist alle toekomstige optredens te annuleren.

De tenor zegt in een mededeling aan de New York Times dat hij zelf de beslissing heeft genomen om toch niet op het toneel te verschijnen. "Als ik zou optreden, zou dat te veel afleiden van het harde werk dat mijn collega's leveren." Hij blijft de aantijgingen tegen zijn persoon ontkennen.

"Mensen worden veroordeeld zonder enig vorm van proces"

"Ik bestrijd ten stelligste de verhalen die recent over mij de ronde doen," zei Domingo, "en ik maak me zorgen om een klimaat waarin mensen veroordeeld worden zonder enige vorm van proces. Maar ik besef dat mijn rol in Macbeth de aandacht zou afleiden van de het harde werk van al mijn collega's, voor en achter de schermen. Daarom trek ik me terug, en ik dank de leidinggevenden van de Met dat ze mijn keuze respecteren."

De geplande voorstellingen van Macbeth kunnen wel doorgaan, zanger Zeljko Lucic neemt de rol over.

Ook andere operahuizen in de Verenigde Staten hadden de samenwerking met Domingo al stopgezet of voorstellingen geschrapt. De situatie in Europa is heel anders: op het Salzburg-festival, eind augustus, kreeg Domingo nog minutenlange staande ovaties na voorstellingen.

Wie is Plácido Domingo?

De 78-jarige Plácido Domingo heeft al meer dan 150 rollen en 4.000 personages op zijn palmares staan en vult nog steeds volle zalen. Hij wordt gezien als een van de grootste operazangers aller tijden. Hij was ook een van de gevierde Drie Tenoren, samen met Luciano Pavarotti en José Carreras. Zijn eerste optreden in de Metropolitan Opera was op 27-jarige leeftijd. Hij trad er 706 avonden op als zanger. 

Meest gelezen