PLAN B #2: zou een piepjonge SP.A-voorzitter de voorbode kunnen zijn van een politieke herverkaveling in Vlaanderen?

In de podcast PLAN B gaan de politieke journalisten Alain Gerlache (RTBF) en Ivan De Vadder (VRT) elke week op zoek naar de verschillen én de gelijkenissen tussen Vlaanderen en Franstalig België. Deze week vertelt Ivan De Vadder (in het Frans) over de situatie in Vlaanderen. 

De kans is groot dat de volgende voorzitter van de Vlaamse socialisten een 26-jarige jongeman wordt (Conner Rousseau), en merkwaardig genoeg vindt  bij de Vlaamse socialisten iedereen dat een ijzersterke kandidaat.  Is het dan een  doordachte zet van de hele partijtop of een wanhoopspoging van een zieltogende partij? Want wat de toekomst van de drie traditionele partijen betreft, zag Caroline Gennez (SP.A) alleen nog heil in een politieke herverkaveling, met een blok aan de linkerzijde en één aan de rechterzijde.  Wat betekent dat voor de toekomst van de drie traditionele partijen in Vlaanderen (SP.A, CD&V en Open VLD) die in 2019 nog nauwelijks 38 procent van de Vlamingen bereikten?

Ivan De Vadder legt uit wat "herverkaveling" betekent, want in Franstalig België is die term en het concept zo goed als onbekend.

Meest gelezen