Dj Black Mamba tijdens het Best Kept Secret-festival afgelopen zomer.

StuBru-dj Black Mamba maand "stil" door acute tinnitus: "Verzorg je gehoor, het is zoiets gevoeligs"

"Een week geleden heb ik acute tinnitus opgelopen. Ik zal de komende maand in stilte moeten doorbrengen." Dat vertelde StuBru-dj Black Mamba vanmorgen zelf bij StuBru. Noonah Eze, zoals haar echte naam luidt, volgt onder meer zuurstoftherapie. Haar dj-optredens en radioshows voor de komende maand worden geannuleerd. "Het is moeilijk, maar je gehoor is zoiets gevoeligs. Een keer het om zeep is, kan je het niet meer herstellen."

Noonah Eze is bekend als party-dj Black Mamba. In die hoedanigheid presenteert ze ook elke zaterdag een hiphopprogramma op StuBru. Maar afgelopen weekend was ze daar niet te horen."Een week geleden stond ik plots op met een heel luide tuut in mijn linkeroor", vertelde ze vanmorgen aan Linde Merckpoel op StuBru. "Je slaat meteen in paniek en denkt, is dit voor de rest van mijn leven? Ik ben meteen naar de neus-, keel- en oorarts gegaan en daar kreeg ik het verdict."

Acute tinnitus, dus. Tinnitus - ofwel oorsuizen - is een aandoening waarbij het gehoororgaan aan je hersenen het signaal geeft dat er een geluid is, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is. Blootstelling aan langdurig lawaai is vaak de grootste boosdoener.

"Ik gebruik altijd op maat gemaakte oordoppen tijdens het draaien en bij een bezoek aan concerten en festivals. Ik hou ook het volume in de gaten en geef mijn oren genoeg rust. Bijvoorbeeld niet na een set van twee uur nog in een luide auto stappen. Maar toch is het mij overkomen. Blijkbaar heb ik een heel goed gehoor, wat goed is voor mij, maar het is ook heel gevoelig."

(tekst gaat verder onder de Facebookpost)

"Geen contact met heel luid geluid"

Noonah kan momenteel niet veel anders doen buiten een behandeling volgen en "afwachten in stilte". Ze moet een kuur met cortisone ondergaan en ook 10 dagen lang zuurstoftherapie volgen. Dat wil zeggen dat ze elke dag anderhalf uur in een tank op hoge druk moet, waar je 100 procent zuurstof inademt. Een behandeling waarvoor ze naar het militair ziekenhuis in Neder-Over-Heembeek moet.

Je gehoor is zoiets gevoeligs, en een keer dat het om zeep is, kun je het niet meer herstellen.

Noonah Eze, alias Black Mamba

En van haar arts moet de dj ook de komende maand in stilte doorbrengen. Daardoor zal ze al haar dj-bookings en radioshows bij Studio Brussel voor de komende maand moeten annuleren. "Ik mag eigenlijk niet in contact komen met heel luid geluid."

Hoewel de stiltebehandeling noodzakelijk is, is het wel moeilijk. "Geen concerten, geen radioshows, geen feestjes. Thuis muziek beluisteren moet ook heel stil. Dat is wennen, zeker voor mij. Ik moet heel veel afzeggen. Maar gewoon buitenkomen mag wel. Ik was gaan eten bij een vriendin en dan moet ik wel vragen om de muziek bijvoorbeeld niet zo luid te zetten."

"Bescherm je gehoor!"

Naast acute tinnitus heb je ook chronische tinnitus, een permanente aandoening dus. "Mijn arts vertelde dat als je na 12 weken nog geen verbetering merkt, het blijvend is." De eerste dagen vreesde Eze dat haar dj-carrière voorbij was. "Het is mooi geweest, wat kan ik nu gaan doen, dacht ik al."Nu merk ik al verbetering en dat maakt me wel rustiger. Nu weet ik dat het nog kan verbeteren als ik het een maand rustig aan doe en mijn oor de tijd geef om te genezen."

Noonah vindt het belangrijk om andere mensen te waarschuwen. "Tinnitus is voor veel mensen een ver-van-mijn-bedshow, of er is het idee dat je het zelf gezocht heb. Ik moet mijn situatie nu aangrijpen om dj's, fuifgangers, of mensen die lang en veel in luide muziek zitten, duidelijk te maken dat ze hun oren echt moeten verzorgen. Je gehoor is zoiets gevoeligs, en een keer dat het om zeep is, kun je het niet meer herstellen."

"Geen alleenstaand geval"

Tom Verbeeck is vrijwilliger bij De Tuut van Tegenwoordig, een online platform dat gehoorschade onder de aandacht wil brengen bij jongeren. Hij lijdt zelf aan tinnitus. Hij dringt er nog eens extra op aan om genoeg maatregelen te nemen om je oren te beschermen.

Er zijn de meer evidente: oordopjes gebruiken en niet te dicht bij de boxen staan. Maar er zijn ook minder bekende beschermingsmaatregelen. "Overmatig gebruik van alcohol vermijd je best, het stimuleert het oorsuizen nog harder," zegt Verbeeck.

Meest gelezen