AFP or licensors

Laatste stand van zaken Thomas Cook: "Deze week kunnen allicht geen reizigers meer vertrekken"

Er is veel onduidelijkheid voor klanten van Thomas Cook België. Zeker is dat vandaag geen mensen meer op reis kunnen vertrekken, en waarschijnlijk geldt dat nog de hele week. Dat meldt het Garantiefonds Reizen. Reizen van Club Med, Pegase of Expedia, die ook door Neckermann worden aangeboden, kunnen wel doorgaan. Vandaag vinden minstens 12 vluchten plaats om klanten in het buitenland terug te brengen naar België. Intussen dienden al 1.500 mensen een aanvraag in voor een terugbetaling van hun reis. 

Op dit moment is niets zeker, maar mogelijk zullen deze week geen klanten van Thomas Cook België meer kunnen vertrekken. Definitieve zekerheid zal er pas zijn wanneer een curator wordt aangesteld die dergelijke beslissingen moet nemen, verduidelijkt Mark De Vriendt van het Garantiefonds Reizen.

Zeker is dat vandaag geen klanten kunnen vertrekken. Het gaat dan over klanten die een pakketreis hebben geboekt (vlucht en hotel), maar ook wie een autovakantie of een hotel only-vakantie boekte, kan niet vertrekken. Alleen reizen van andere operators zoals Club Med, Pegase en Expedia, die ook door Neckermann worden aangeboden, kunnen doorgaan. Het wordt aangeraden om je bestelbon goed te bekijken en je reisbureau te contacteren, klinkt het.

Iedereen die plande om vandaag terug te keren, kan terugkeren

Mark De Vriendt, algemeen directeur van het Garantiefonds Reizen

"Wel vinden er terugvluchten plaats. Iedereen die plande om vandaag terug te keren, kan terugkeren", garandeert De Vriendt. Voor de reizigers die in Tunesië geblokkeerd zaten, heeft het garantiefonds twee extra vluchten van Brussels Airlines gereserveerd. "Die reizigers logeren nu ook in een hotel op onze kosten", klinkt het. Daarnaast zijn er vluchten vanuit Griekenland, de Canarische Eilanden, Egypte, Spanje en Montenegro.  "Over de vlucht vanuit Izmir komt later duidelijkheid." 

Terugbetaling

Intussen hebben zo'n 1.500 mensen een terugbetaling van hun reis aangevraagd. "Maar dat is niet dringend. Mensen hebben twee jaar om hun dossier in te dienen", zegt De Vriendt. De aanvragen worden normaal afgehandeld in volgorde van vertrekdatum. "Momenteel is dat echter niet onze prioriteit. Dat gaat nu over de mensen die ter plaatse zijn, en de mogelijkheden om eventueel na het weekend toch geplande reizen verder te zetten." 

Nog 40.000 klanten boekten reis voor einde van het jaar

Nadat het Britse moederbedrijf van Thomas Cook maandag failliet is gegaan, is de toekomst van de Belgische afdeling onzeker. Minstens 75 jobs worden geschrapt, maar voor het grootste deel van het bedrijf hoopt de Belgische poot van het bedrijf nog op een oplossing, eventueel door een overname. In totaal zitten momenteel 13.400 mensen die via Thomas Cook reizen in het buitenland. Tot 31 december zouden nog 70.000 mensen op pakketreis vertrekken met de touroperator. 

Meest gelezen