Verbazing in Vlaams Parlement over slechte informatiedoorstroming over Leuvense moskee

Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) heeft vorige week een tweede advies van de Staatsveiligheid over de Al Ihsaan-moskee in Leuven gekregen waarin nieuwe informatie staat. Dat heeft ze gezegd tijdens een uitzonderlijk vragenuurtje in een ad-hoccommissie in het Vlaams Parlement. Verschillende parlementsleden uitten hun verbazing over de slechte informatiedoorstroming in verband met de moskee waarvan Homans de erkenning wil intrekken.

"De nieuwe informatie in het advies van 23 augustus dat ik op 18 september heb gekregen is dat de betrokken hulpimam sinds februari 2019 niet meer actief was", aldus Homans. In een eerder verslag van de Staatsveiligheid stond dat blijkbaar niet vermeld. De hulpimam waarover sprake zou salafistisch of radicaal islamitisch onderwijs in en rond de Al Ihsaan-moskee hebben gegeven.

De Staatsveiligheid en andere federale politiediensten moeten veel transparanter zijn in het doorgeven van informatie

Vlaams fractieleider Bart Somers (Open VLD)

Homans gaf in juli te kennen dat ze de erkenning van de moskee wil intrekken en heeft daarvoor de nodige adviezen ingewonnen. De Stad Leuven heeft geadviseerd om de erkenning niet in te trekken. Een beslissing heeft Homans nog niet genomen.

Vlaams fractieleider Bart Somers (Open VLD) vindt dat de informatiedoorstroming in dergelijke dossiers beter kan. "De Staatsveiligheid en andere federale politiediensten moeten veel transparanter zijn in het doorgeven van informatie", vindt hij. Bruno Tobback (SP.A) is het daarmee eens, maar maakt een kanttekening. "Maar het is wel niet zo dat we in onze rechtsstaat burgers sanctioneren omdat overheden slecht werken, of het nu gaat om de Staatsveiligheid, Vlaamse overheid, federale regering of de provincie Vlaams-Brabant."

Wij hopen dat we begin volgende week de regering hier kunnen installeren

Vlaams Parlementsvoorzitter Wilfried Vandaele (N-VA)

Bij gebrek aan een nieuwe Vlaamse regering is er deze week geen normaal vragenuurtje in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. Daarom krijgt de ontslagnemende regering vandaag in totaal 46 vragen voorgeschoteld in een voor de gelegenheid samengeroepen ad-hoccommissie.

"Wij hopen dat we begin volgende week de regering hier kunnen installeren, bijvoorbeeld maandag of dinsdag", zei parlementsvoorzitter Wilfried Vandaele (N-VA) in "Villa Politica". Mocht dat lukken, zou er volgende week woensdag of donderdag een plenair debat volgen.

Meest gelezen