Verschillende vennootschappen Thomas Cook België failliet verklaard, grootste vraagt bescherming

De ondernemingsrechtbank in Gent heeft drie deelvennootschappen van Thomas Cook België failliet verklaard. Voor alle duidelijkheid: de grootste vennootschap waar alle winkels en het gros van het personeel onder valt, is niet failliet en vraagt bescherming tegen de schuldeisers aan. Intussen worden vandaag ongeveer duizend reizigers uit het buitenland teruggebracht. Zeker is dat vandaag geen mensen meer op reis kunnen vertrekken, en waarschijnlijk geldt dat nog de hele week. 

De ondernemingsrechtbank van Gent heeft zich vanmorgen gebogen over drie vennootschappen van Thomas Cook België. Het gaat om: Thomas Cook Financial Services Belgium nv, Thomas Cook Retail nv en Thomas Cook Belgium nv. De drie nv's zijn alle drie failliet verklaard. Bij de drie samen werken minder dan 100 mensen. De rechtbank heeft drie curatoren aangesteld. Volgens de vakbonden worden de werknemers van de failliete nv's ondersteund.

Winkels niet failliet

De grootste vennootschap van de groep, Thomas Cook Retail Belgium nv (niet te verwarren met de bovenstaande vennootschappen), is voor alle duidelijkheid niet failliet verklaard. Het is onder die vennootschap dat de winkels van de touroperator vallen, en waar ruim 500 werknemers voor werken. Thomas Cook Retail Belgium nv is ook de verkoper van de reizen van Thomas Cook en Neckermann. Alle winkels zijn dan ook vandaag geopend, laat Thomas Cook weten.

De derde en grootste vennootschap is van plan om bescherming tegen de schuldeisers te vragen om te proberen een doorstart te maken. "De doelstelling daarvan is om de continuïteit te behouden en eventueel een overnemer te vinden", zegt persrechter Miet Debucquoy. Over zo'n overname lopen momenteel al gesprekken. Bij de procedure komt heel wat papierwerk kijken, wat enkele dagen kan duren. De aanvraag zelf is daarom nog niet ingediend. "Mogelijk volgt die aanvraag verder in de week", zegt Debucquoy. 

De vakbonden hebben samengezeten met de directie en zijn van plan dat de komende tijd dagelijks te doen. Voor de werknemers van Thomas Cook Retail Belgium wordt bekeken wat ze in de toekomst kunnen doen. Economische werkeloosheid is een piste die bekeken wordt. Andere werknemers hebben het op dit moment net druk met ondersteuning aan klanten die nog ergens gestrand zijn.

Geen vertrek meer, Belgen in buitenland teruggehaald

Het gedeeltelijk faillissement in België komt er nadat het Britse moederbedrijf maandag zijn faillissement aankondigde. De klanten verkeren daardoor al twee dagen in onduidelijkheid. Vandaag keren zo'n 1.000 mensen die met Thomas Cook op reis gingen terug. Daarvoor worden twee extra vluchten van Brussels Airlines uit Tunesië gereserveerd. Momenteel bevinden er zich 13.400 toeristen van Thomas Cook België in het buitenland. 

Wie nog een reis heeft geboekt, kan alvast vandaag niet vertrekken. Enkel reizen van Club Med, Pegase of Expedia, die ook door Neckermann worden aangeboden, gaan gewoon door. Waarschijnlijk blijft die situatie zo tot het einde van de week. Zo’n 70.000 pakketreizen die dit jaar nog hadden moeten plaatsvinden, zullen niet kunnen doorgaan. 

AFP or licensors

220 medewerkers gerepatrieerd

Zo'n 220 medewerkers van Thomas Cook België op buitenlandse bestemmingen zullen binnen de twee weken naar België teruggehaald worden. Dat melden de vakbonden. Deze medewerkers zijn tewerkgesteld met buitenlandse contracten, meestal Zwitsers arbeidscontracten, en begeleiden toeristen op de bestemmingen.

De eerste repatriëringen zullen in de komende dagen gebeuren, binnen de twee weken moet iedereen terug in België zijn. "Dat is niet voor iedereen evident", zegt vakbondsvrouw Els De Coster (ACLVB) aan persagentschap Belga. "Die mensen hebben op die bestemmingen vaak hun leven en carrière opgebouwd." Het zou wel de bedoeling zijn dat er de komende dagen geen toeristen zonder begeleiding achterblijven op die bestemmingen.

Garantiefonds kijkt op tegen 20 tot 25 miljoen schade

De crisis bij Thomas Cook België levert hoge kosten op voor de verzekeraar die terugbetalingen en repatriëringen moet regelen, het Garantiefonds Reizen. Het fonds raamt de kosten op 20 tot 25 miljoen euro. Volgens minister van Consumentenzaken Wouter Beke (CD&V) beschikt het fonds, een private verzekeraar, zelf over 17,5 miljoen euro.

Daarnaast heeft Thomas Cook zelf voldoende bankgaranties en is het Garantiefonds ook zelf weer verzekerd. "De algemeen directeur van het Garantiefonds heeft gezegd dat het genoeg middelen heeft", zegt Beke. Vanmorgen had het fonds al 1.500 aanvragen voor terugbetalingen binnengekregen. Het is ook het Garantiefonds dat de vluchten van Brussels Airlines heeft gereserveerd. 

De focus ligt momenteel dus op mensen terug in België krijgen

Mark De Vriendt, directeur Garantiefonds

Morgen zit de minister samen met het fonds om te bekijken hoe er verdere werkkrachten kunnen worden voorzien, met behulp van "derden" uit de sector. "We beschikken over zeven medewerkers, maar krijgen hulp van externen", zei algemeen directeur van het Garantiefonds Mark De Vriendt eerder. "Ik ga niet zeggen dat alles 100 procent lukt, maar de focus ligt momenteel dus op mensen terug in België krijgen." 

Extra kosten niet terugbetaald

Beke herhaalt dat het fonds geen kosten dekt die de reizigers maken buiten het pakket dat ze bij Thomas Cook boekten.  De afgelopen dagen kwamen er berichten dat hoteliers aan hun klanten vragen om extra te betalen, omdat ze vrezen dat Thomas Cook hen niet zal vergoeden. 

Meest gelezen