Belga

Voor het eerst in 10 jaar eten we weer meer brood

Voor het eerst in 10 jaar eten we meer brood in ons land. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut Brood en Gezondheid. In de eerste helft van dit jaar aten we 1,5 procent meer brood dan in dezelfde periode vorig jaar. En dit na een dalende trend van de afgelopen tien jaar. Het zijn vooral speciale broden die in de lift zitten, zegt Bruno Kuylen van Bakkers Vlaanderen.

"Vroeger kochten de mensen hoofdzakelijk wit en bruin brood," zegt Bruno Kuylen van Bakkers Vlaanderen. "Die tijd is voorbij. Onze bakkers hebben daarop ingespeeld. Het zijn speciale broden zoals desembroden, volkorenbroden, meergranenbroden en speciale broden die meer en meer succes hebben." 

Uit de cijfers van het onderzoeksbureau GfK dat in opdracht van Brood en Gezondheid, de overkoepelende belangenvereniging van bakkers en broodproducenten, het onderzoek deed, blijkt dat we vandaag in ons land gemiddeld 1,5 procent meer brood eten en dat de bakkers 2,1 procent meer brood verkopen. Spectaculair is die vermeerdering niet. De Belg eet gemiddeld 100 gram brood per dag, dat zijn ongeveer 3 sneden.

Brood krijgt ook terug een beter imago

Eerder dit jaar liet Brood en Gezondheid ook al het imago van brood meten. Ook toen werd een herstel vastgesteld. Zo hebben de Belgen met geen enkel ander voedingsproduct zo'n hoge emotionele connectie als met brood. Ook kan -volgens die studie - ruim 70 procent van de Belgen zich geen leven voorstellen zonder brood. 80 procent van de Belgen vindt dat brood uitstekend past in een gebalanceerd voedingspatroon.

Nog volgens die studie wordt brood vooral gegeten om de smaak, de voedingswaarde en uit gezondheidsoverwegingen. Maar ook de prijs, het gemak en het feit dat brood gewoon goed vult zijn belangrijke koop- en eetaspecten.

Meest gelezen