Vrouwen en mannen gaan uit de kleren in Leuvense winkelstraat

Midden in het centrum van Leuven staan 15 vrouwen en mannen in ondergoed, mensen met verschillende maten en vormen. Ze noemen zich de "Body positive activisten". Ze willen tonen dat iedereen oké is zoals hij of zij eruit ziet.

In de drukste winkelwandelstraat van Leuven staan mannen en vrouwen in ondergoed, met een blinddoek om. Een actie van de 'Body positive activisten'. Romy Schlimbach organiseert dit voor de eerste keer: "Wij willen af van het negatieve lichaamsbeeld dat veel mensen hebben van zichzelf. We willen de boodschap 'voel je goed in je vel' overbrengen. En we doen dat in ondergoed om ons lichaam zo goed mogelijk te laten zien. We dragen blinddoeken om duidelijk te maken dat er meer achter het lichaam zit dan we op het eerste gezicht zien."

Boodschap op de buik

Voorbijgangers mogen ook iets tekenen of schrijven op een stuk papier en zelfs op de buiken, de benen of de rug van de mensen in ondergoed. "De 'likes' en commentaren die verspreid worden op sociale media, willen we hier met mekaar delen. Mensen kunnen een hartje tekenen, of een korte, positieve boodschap schrijven. We gebruiken wel stiften met afwasbare inkt", vertelt Romy. 

Niet alleen in Leuven, maar ook op heel wat andere plaatsen hebben mensen al actie gevoerd om de boodschap van 'Body positivity' over te brengen. Het is belangrijk dat we iets doen aan het vertekend beeld van wat zogezegd een mooi lichaam is, vindt Romy. "Ik haal positieve energie uit deze actie. Er zullen altijd wel mensen zijn die daar negatief op reageren, maar heel veel mensen putten daar ook hoop uit." 

Meest gelezen