Zandopspuitingen op onze stranden zijn wél nuttig

Zandopspuitingen op onze stranden zijn wel degelijk nuttig om de kust te beschermen tegen overstromingen. Dat zegt een groep onderzoekers van Vlaamse universiteiten, overheidsinstellingen en bedrijven.

De zandopspuitingen liggen al een tijdje onder vuur. Bij elke zware storm spoelt en waait er veel zand weg. Daardoor ontstaat de indruk dat zandopspuitingen zinloos zijn. "Maar dat klopt niet", zegt Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee. "Een belangrijk deel van het zand kwam in de duinen terecht. We weten allemaal dat de duinen onze beste, natuurlijke kustbescherming zijn."

Havenmuurtjes

De zandopspuitingen op onze stranden moeten volgens Seys wel gecombineerd worden met havenmuurtjes en met de stormvloedkering in de IJzermonding.

Meest gelezen