Videospeler inladen...

Amerikaanse topdiplomaat: "Als België Chinese 5G-technologie koopt, komt de NAVO in gevaar"

België klopt beter niet aan bij China om de nieuwe 5G-netwerkinfrastructuur uit te rollen. Dat heeft Robert Strayer, de hoge diplomaat die verantwoordelijk is voor het Amerikaanse cyberbeleid, duidelijk gemaakt tijdens een bezoek aan Brussel.

De Amerikaanse regering probeert al een tijdje om Europese beleidsmakers ervan te overtuigen dat het een slecht idee zou zijn om Chinese netwerkinfrastructuur te gebruiken voor 5G, het nieuwe supersnelle mobiele internet waarop we in de toekomst onze data zullen versturen. Kop van Jut is de Chinese telecomreus Huawei, momenteel de grootste ontwikkelaar van 5G-technologie.

“Huawei is niet te vertrouwen, omdat het bedrijf gebonden is aan de nationale inlichtingenwet van de Chinese regering die bedrijven verplicht om samen te werken met inlichtingen- en veiligheidsdiensten”, aldus Robert Strayer van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens een persontmoeting op de Amerikaanse ambassade.

Voorzichtig zijn

“5G zal de basis vormen voor zelfrijdende auto’s, telegeneeskunde en toepassingen van artificiële intelligentie. Ook voor kritieke infrastructuur zoals water- en elektriciteitsdistributie. Je moet dus heel voorzichtig zijn aan wie je dat toevertrouwt”, meent Strayer. De Amerikaanse regering dreigde er al mee om niet langer gevoelige inlichtingen te delen met landen die met de Chinese telecomgigant in zee zouden gaan.

Strayer heeft in Brussel een informele ontmoeting gehad met leden van de nieuwe Europese Commissie (met wie precies wou hij niet vertellen) en met het kabinet van minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD). De Amerikanen blijken vooral bezorgd om wat België van plan is. Dat heeft alles te maken met het NAVO-hoofdkwartier in Haren.

“Met een Chinees 5G-netwerk kan dat bijvoorbeeld ons vermogen belemmeren om troepenbewegingen te doen. Of het kan vijanden toelaten om inzichten te verwerven in onze NAVO-defensie.” Eerder waarschuwde ook NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg voor de gevaren van Chinese 5G-technologie.

Al ingeburgerd

De Chinese netwerkinfrastructuur is al goed ingeburgerd in België. Zo maken de drie grote telecomoperatoren Proximus, Orange en Telenet al gebruik van technologie van Huawei en ZTE. Maar voorlopig is het nog niet duidelijk welk bedrijf de 5G-netwerktechnologie zal mogen leveren in ons land. Dat heeft vooral te maken met politieke onenigheid over de inkomsten van de veiling van de radiofrequenties. Hierdoor loopt de uitrol van het 5G-netwerk grote vertraging op.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen