Videospeler inladen...

Communicatiespecialist: "Ik denk niet dat de speech van Greta Thunberg de klimaatbeweging versterkt heeft"

Greta Thunberg haalde maandag zwaar uit naar de wereldleiders bij de Verenigde Naties in New York. En daar blijven reacties op komen, vooral extreme reacties. Voor sommigen is ze de heldin van de klimaatbeweging, anderen vinden haar "gestoord". En dus is de vraag ook: wat heeft Thunberg bereikt met deze speech? "De Wereld Vandaag" op Radio 1 legde het voor aan communicatiespecialist Karen Corrigan.

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft emotioneel uitgehaald naar de wereldleiders op de VN-klimaattop in New York. "Jullie hebben mij mijn dromen en mijn kindertijd ontnomen met jullie lege woorden. En dan ben ik nog een van de gelukkigen. Er zijn mensen die afzien en er zijn mensen die sterven. Hoe durven jullie?", zei een fel geëmotioneerde Thunberg.

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

De speech lokte heel wat reactie uit. Zo noemde filosoof Maarten Boudry in "De afspraak" de boodschap van Thunberg "ronduit apocalyptisch". "Het werkt echt averechts."

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Karen Corrigan van communicatiebureau Happiness begrijpt dat de speech van Thunberg uiteenlopende reacties uitlokt. "De inhoud is al redelijk radicaal, maar ook de vorm is verregaand. Toen ik het zag, dacht ik zelf ook spijtig, want ik heb ongelooflijk veel respect voor haar en wat ze doet. Ze is een ongelooflijk uithangbord geweest tot hier toe, vanwege haar authenticiteit, haar echtheid en haar echte boosheid. Maar nu had ik zelf af en toe het gevoel: het komt niet altijd even echt over."

Thunberg keek bijvoorbeeld heel boos. "Maar was het ook echt boos? Het was een heel dunne lijn. Het leek een beetje acting, terwijl ik haar tot nu toe altijd heel authentiek vond."

Corrigan benadrukt wel dat ze ook veel respect voor Thunberg heeft. "Ze is nog maar 16 jaar, ze heeft daar een onwaarschijnlijk forum gecreëerd. Je moet het daar dan maar eens gaan doen ook."

Charmeoffensief

Welk advies zou Corrigan zelf aan Thunberg gegeven hebben? "Mensen haten graag en zijn graag negatief. Mijn bureau heet niet voor niets Happiness, omdat ik er fundamenteel in geloof dat je meer bereikt met positief naar de dingen te kijken."

"Ze heeft een boodschap, ze is controversieel, ze neemt standpunten in, en mensen bashen daar graag op. Op dat moment zou ik tegen haar gezegd hebben: als je te veel dezelfde boodschap op dezelfde manier brengt, dan luisteren mensen niet meer naar jou en dan ga je op een gegeven moment het tegenovergestelde bereiken."

Ik zou tegen haar gezegd hebben: als je te veel dezelfde boodschap op dezelfde manier brengt, dan luisteren mensen niet meer naar jou en dan ga je op een gegeven moment het tegenovergestelde bereiken.

Karen Corrigan

"Net nu ze hier op het ultieme moment de ultieme speech kon geven, zou ik haar misschien toch aanbevolen hebben om met een ietwat andere boodschap te komen, en een andere toon. Om over te gaan tot een soort charmeoffensief."

"Ik denk niet dat deze speech de klimaatbeweging versterkt heeft. Dat moment had ze ook anders aangepakt kunnen hebben. Maar aan de andere kant, het is een kind van 16 jaar, we zijn wel ontzettend kritisch."

Meest gelezen