Archieffoto
Betty Matthysen

Agenten in burger betrappen 12 spoorlopers in station Dilbeek

Vanochtend vonden in verschillende treinstations acties plaats om spoorlopers op heterdaad te betrappen. Ook in Dilbeek ligt het aantal overtreders hoog, en dus waren ook daar agenten in burger aanwezig om spoorlopers te betrappen. Zo'n acht mensen werden betrapt.

Nog steeds ligt het aantal spoorlopers in België veel te hoog. Daarom voert Infrabel, in samenwerking met de politie en veiligheidsagenten van de NMBS, een grote actie om mensen die over de sporen lopen op heterdaad te betrappen. "Er zijn nog steeds te veel mensen die de regels niet respecteren. Zo lopen ze onder een gesloten slagboom door of lopen ze langs of op de sporen op plaatsen waar dat verboden is. Dat is levensgevaarlijk en wie dat doet, riskeert een zware boete", vertelt Thomas Baeken van Infrabel. 

Een belangrijk onderdeel van de grote actie van Infrabel is het inschakelen van agenten in burger. "Die agenten zetten we in op hotspots. Hotspots zijn treinstations waar we van weten dat er vaker aan spoorlopen wordt gedaan", zegt Baeken. Zo is er het station van Dilbeek, daar vond deze ochtend een actie plaats. 

Dilbeek

"Aan deze stopplaats in Dilbeek, ligt de overweg vlak naast de perrons. Wanneer mensen te laat zijn, kruipen ze nog onder de slagboom door om dan naar het perron te spurten. Maar ja, dat is levensgevaarlijk want ook in tegengestelde richting kan er een trein aankomen", vult Baeken nog aan. In het station werden in één uur tijd al zeker acht spoorlopers betrapt. 

Zware boete

De spoorlopers riskeren een zware boete. Die kunnen gaan van enkele honderden euro's tot zelfs duizend euro. "De mensen die nu betrapt worden, hebben een overtreding begaan van de vierde categorie. Dat is de zwaarste. Ze worden meteen doorverwezen naar de politierechter. Het is aan de rechter om een uitspraak te doen over de boete. Daarnaast riskeren ze ook hun eigen leven. Mensen zijn te gefixeerd op hun eigen trein, terwijl er langs de andere kant nog één kan aankomen."

 

Meest gelezen