Doek valt vandaag definitief voor 75 werknemers van Thomas Cook, curatoren hebben bedenkingen bij rol Garantiefonds

De zowat 75 werknemers van de Thomas Cook-vennootschappen die gisteren failliet werden verklaard, zijn vandaag officieel in kennis gesteld van de faling en van hun ontslag. De curatoren hebben hen laten weten dat hun contract verbroken wordt. Daarnaast hebben de curatoren ook bedenkingen bij de rol van het Garantiefonds tegenover de gedupeerde reizigers.

Vanmorgen was er een personeelsvergadering voor de betrokken werknemers op de hoofdzetel van Thomas Cook, in Zwijnaarde. Daar hebben ze van de curatoren te horen gekregen dat de drie failliet verklaarde vennootschappen van Thomas Cook worden ontmanteld. "We gaan geen verderzetting doen van de activiteiten en geen (reis)producten ontwikkelen. Het is een ontmanteling van de vennootschappen zoals door de rechtbank gevraagd", aldus curator Hans De Meyer.

"Het is geen ontslag maar een verbreking door het faillissement. Door het feit dat hun lonen tot en met september al betaald werden, lijden ze voor deze onrustige periode nu geen financieel verlies. Ze zullen wel een vordering moeten indienen bij het faillissement voor een verbrekingsvergoeding", zegt de curator nog.

De Gentse ondernemingsrechtbank verklaarde gisteren drie vennootschappen van Thomas Cook failliet: Thomas Cook België, Thomas Cook Retail en Thomas Cook Financial Services. Die zijn samen goed voor een 75-tal werknemers.

Voor een vierde entiteit, Thomas Cook Retail België, zal een van de komende dagen de WCO-procedure worden opgestart, in de hoop op een doorstart. Deze vennootschap is met 501 medewerkers verantwoordelijk voor de Neckermann-kantoren en Thomas Cook-kantoren.

En wat met de reizigers?

De drie aangestelde curatoren stellen de communicatie van het Garantiefonds Reizen in vraag. "We hebben bepaalde bedenkingen vanuit de toepassingen van de faillissementswet over de rol die het fonds heeft gespeeld", zegt Hans De Meyer. Volgens het Garantiefonds is het aan de curatoren om te beslissen om de reiscontracten verder uit te voeren.

"We zijn aan het kijken naar de problematiek van de reizigers, want dat is onze tweede bezorgdheid", aldus De Meyer. "We hebben deze namiddag een afspraak met het Garantiefonds Reizen. Voor alle duidelijkheid, dat is geen overheidsinstelling, maar een private verzekeraar. "

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen