Videospeler inladen...

Vlaamse onderhandelaars vannacht zonder akkoord uit elkaar gegaan, vanmiddag praten ze voort

Hebben we tegen het weekend een akkoord over een nieuwe Vlaamse regering? Formateur Jan Jambon (N-VA) en de onderhandelaars van CD&V en Open VLD hebben alleszins de finale ingezet. “Al weet niemand wanneer het precies zal aflopen”, zegt VRT NWS-verslaggever Pieterjan De Smedt. Afgelopen nacht zijn de onderhandelaars alvast niet tot een akkoord gekomen. Vanmiddag wordt er weer verder gepraat. Naar verluidt moet er nog veel werk verzet worden. Vooral over de Vlaamse begroting zullen de onderhandelaars nog hun hoofden moeten breken.

123 dagen na de verkiezingen hebben we nog altijd geen Vlaamse regering. Maar er lijkt licht te branden aan het einde van de tunnel: Jan Jambon, Bart De Wever (beiden N-VA), Wouter Beke (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open VLD) hebben tot 3 uur vannacht samengezeten, maar nog zonder akkoord als resultaat. De onderhandelingen zouden constructief verlopen.

Verslaggever Pieterjan De Smedt had postgevat aan het huis van de Vlaamse regering waar de onderhandelaars een akkoord probeerden te vinden over het thema inburgering.  “Maar er ligt nog veel meer op de plank”, zegt De Smedt. Onder meer symbooldossiers, zoals de driekleur van de burgemeesterssjerp - de N-VA wil die schrappen - en het begrip de “Vlaamse natie”.

Begrotingsvraagstuk

“Maar het grote punt waar men nog heel veel werk aan heeft, is het budget”, zei Pieterjan De Smedt gisteravond in “Terzake”. Eerder deze maand raakte bekend dat Vlaanderen bij ongewijzigd beleid volgend jaar een begrotingstekort van 600 miljoen euro zal hebben. Het huishoudboekje van Vlaanderen op orde krijgen, wordt dus een lastig vraagstuk voor de onderhandelaars.

Eén van de onderhandelaars zegt dat formateur Jan Jambon het zichzelf én de onderhandelaars ook niet gemakkelijk heeft gemaakt om de gesprekken over het budget tot het einde te bewaren. Jambon heeft eerst gekeken waar hij met Vlaanderen naartoe wil, vooraleer te bekijken hoe de Vlaamse regering dat zal betalen, weet Pieterjan De Smedt.

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Pieterjan De Smedt in "Terzake" en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Wetstraatwatcher Marc Van de Looverbosch zegt dat de N-VA het zich ook niet gemakkelijk heeft gemaakt door Jan Jambon formateur te maken van de Vlaamse regering, terwijl het eerst het plan was dat partijvoorzitter Bart De Wever de nieuwe minister-president zou worden. 

“Jambon kent - met alle respect - zo goed als niets van het Vlaamse niveau”, zei Van de Looverbosch vanavond in “De wereld vandaag” op Radio 1. “Hij zit te onderhandelen met mensen die het Vlaamse niveau zeer goed kennen. Dus ik denk dat men zo’n nieuwkomer wel even alle hoeken van de kamer laat zien.”

Van de Looverbosch denkt dat de N-VA ook kwaad bloed heeft gezet door bijna twee maanden kat en muis te spelen met Vlaams Belang, de rest in de wachtkamer te zetten en te wachten wat er op federaal niveau zou gebeuren. “Dan moet je niet schrikken dat de partijen die nu mee aan de tafel zitten openstaande rekeningen hebben.”

Nachtelijk pokerspel

Als Wetstraatjournalist heeft Marc Van de Looverbosch in het verleden ettelijke nachten gekampeerd aan de plaatsen waar over regeringen werd onderhandeld. Ook nu dreigt het weer nachtwerk te worden. Eén of meerdere nachtjes doordoen omschrijft de Wetstraatveteraan als “stoerdoenerij”, een politiek pokerspel, en vooral een methode om de tegenstrever uit te putten. 

Maar hoe komt het toch dat men zo vaak verzeilt in nachtelijke onderhandelingen? Tijdens de onderhandelingen hebben de  onderhandelaars al allerlei moeilijke knopen doorgehakt, legt Van de Looverbosch uit, “maar er blijft op het einde nog een heel bos hout liggen dat moet doorgezaagd worden”. “Daar dient dan die laatste nacht - of nachten - voor.”

Op het einde blijft nog een heel bos hout liggen dat moet doorgezaagd worden. Daar dient dan die laatste nacht - of nachten - voor.

Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch

Volgens Van de Looverbosch houdt men telkens de moeilijkste knopen voor het einde van de onderhandelingen. “De chefs, de partijvoorzitters moeten dan beslissen wat er moet gebeuren en dan komt het vaak neer op een pokerspel.”

“Na lang onderhandelen werkt men stilaan naar een soort deadline - hoewel die nog altijd kan verschuiven. Maar door die deadline, gaat men naar de rand van de afgrond waarbij men op het einde aan de noodrem trekt waardoor er meestal een of ander compromis uit de bus komt. Meestal een slecht compromis, moet ik zeggen”, besluit Van de Looverbosch kritisch.

Beluister het volledige gesprek met Marc Van de Looverbosch in "De wereld vandaag":

Meest gelezen