Europees Parlement verwerpt Hongaarse en Roemeense kandidaat-commissarissen wegens belangenconflict

De commissie voor Juridische Zaken van het Europees Parlement blokkeert de kandidatuur van de Hongaar Laszlo Trocsanyi en de Roemeense Rovana Plumb om commissaris te worden in de nieuwe Europese Commissie van Ursula von der Leyen. Bij Trocsanyi zijn er vraagtekens over de banden die hij nog heeft met een advocatenkantoor dat hij oprichtte. Plumb wordt verweten dat ze heeft verzwegen dat ze twee leningen ter waarde van zo'n 1 miljoen euro is aangegaan. Die waren volgens Plumb bedoeld om verkiezingscampagnes te financieren.

Zowel Trocsanyi als Plumb zijn er tijdens een zitting achter gesloten deuren niet in geslaagd de twijfels over mogelijke belangenvermenging weg te nemen. De Commissie Juridische Zaken gaat nu aan kandidaat-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen melden dat er inderdaad een probleem is. Daardoor zullen de hoorzittingen van beiden, die volgende week gepland waren, voorlopig niet kunnen plaatsvinden. 

Alle kandidaat-commissarisen moeten een hoorzitting in het Europees Parlement doorstaan. Dat is een soort examen over hun onafhankelijkheid, hun bekwaamheid en hun ideeën over samenwerking met het parlement. Pas als alle kandidaat-commissarissen geslaagd zijn, stemt het Europees Parlement over de volledige ploeg commissarissen. Dat zou gebeuren op 23 oktober, zodat de Europese commissarissen op 1 november kunnen aantreden. 

De sociaal-democratische Rovana Plumb was in het verleden Europees Parlementslid, Roemeens parlementslid en minister. In 2017 werd haar naam al vernoemd in een corruptieaffaire in haar land.  Het was de bedoeling dat zij in de Europese Commissie bevoegd zou worden voor transport.

Hongaarse kandidaat

Laszlo Trocsanyi behoort tot de Hongaarse Fidesz-partij, en hij was de voorbije vijf jaar minister van Justitie in Hongarije. Hij zou bevoegd worden voor de onderhandelingen met kandidaat-lidstaten. Op zijn kandidatuur was sowieso al veel kritiek, onder meer bij de Europese groenen, die zich afvroegen of iemand die volgens hen mee verantwoordelijk is voor de uitholling van de rechtsstaat in Hongarije wel de geschikte persoon is om te beoordelen of kandidaat-lidstaten aan alle voorwaarden voldoen om lid te worden van de Europese Unie. 

Zoltan Kovacs, de woordvoerder van de Hongaarse premier Viktor Orban, ziet in de blokkering van Trocsanyi de hand van "pro-immigratie parlementsleden", die "niet kunnen verdragen dat een lid van de nieuwe Europese Commissie iemand is die als minister van Justitie de grenzen sloot voor migranten". 

Het is nu afwachten hoe dit verder zal aflopen. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen moet in overleg met de Hongaarse en Roemeense regering naar een oplossing zoeken. Mogelijk vraagt zij hen om andere kandidaten voor te dragen. De hoorzittingen met de andere 24 kandidaat-commissarissen gaan maandag 30 september van start. Didier Reynders (MR), kandidaat-commissaris voor Justitie, is op 2 oktober aan de beurt. 

Meest gelezen