Hilde De Windt

Gemeenten boos: "Meerkosten voor loonsverhoging politie komen bij ons terecht"

De steden en gemeenten zijn boos dat ze zoveel moeten meebetalen voor de loonsverhoging voor de politie. Dat schrijft De Tijd. Over dat loon is op federaal niveau een sectoraal akkoord gesloten, maar de lokale politiezones moeten nu die miljoenenkosten mee dragen.

114 miljoen euro, zoveel kost het sectoraal akkoord over de loonsverhoging van de politiediensten de komende jaren aan de steden en gemeenten. De drie verenigingen van lokale overheden - de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), het Brusselse Brulocalis en het Waalse UVCW - zijn misnoegd, omdat de gemeenten daar geen inspraak in hebben gehad.

"Het akkoord heeft een aantal goede elementen", geeft VVSG-voorzitter en Genks burgemeester Wim Dries (CD&V) toe in "De ochtend" op Radio 1. "Zo wordt op heel lange termijn het premiestelsel hervormd. Het duurt tientallen jaren voor we daar de effecten van zien. Maar we voelen nu wel meteen de kostprijs van 114 miljoen euro."

Ondertussen betalen de gemeenten al 60 procent van de politiebegrotingen

VVSG-voorzitter en Genks burgemeester Wim Dries (CD&V)

Volgens Dries komen die extra kosten nog eens bovenop de problemen die er al zijn met de politiefinanciering. "Wij betalen vanuit de gemeenten meer en meer, omdat de normen daarvoor meer dan 20 jaar geleden zijn vastgelegd. Daar vragen wij al lang een oplossing voor." Bovendien krijgen gemeenten vanuit de federale overheid ook steeds meer politietaken, zegt hij. 

Onder druk

Meer kosten, dat betekent ook dat je andere dingen niet kunt doen. "Gemeenten komen onder druk te staan. Voor veiligheidsdiensten - politie en brandweer - zou de federale regering altijd haar inspanningen doen. Ze doet dat niet meer. Ondertussen betalen de gemeenten al 60 procent van de politiebegrotingen."

De VVSG kaart het probleem nu wel aan, maar wacht toch eerst op de Vlaamse en federale regeerakkoorden om te zien hoe de financiering van de gemeenten daarin geregeld is. Dries zegt op een "politieke oplossing" te rekenen. Maar de Waalse en Brusselse gemeenteverenigingen hebben dat geduld niet. Zij trekken naar de Raad van State. 

Meest gelezen