Videospeler inladen...

Homo, moslim en artiest: Jaouad Alloul maakt er de voorstelling "De meisje" over

Theatermaker Jaouad Alloul (33) stelt zijn nieuw stuk "De meisje" voor. In een intense en aangrijpende voorstelling vertelt Alloul hoe hij zich verscheurd voelde als jonge moslim. Als kind wilde hij graag een meisje zijn, iets wat onaanvaardbaar is bij moslims. Elke avond bad hij tot god om genezing, maar het gevoel ging niet weg. Hij vertelt in "De afspraak" op Canvas hoe hij op 20-jarige leeftijd de deur achter zich dichttrok en  de zoektocht naar zichzelf als homo, moslim en artiest begon.

Je groeit op als moslim in een diepgelovig gezin, maar je ontdekt al op zesjarige leeftijd dat je eigenlijk op jongens valt. Wat overkomt je dan allemaal? Jaouad Alloul (33) liet zich voor het eerst opmerken in het programma "The Voice van Vlaanderen", nu zes jaar geleden. Hij komt nu met zijn eerste theatermonoloog: "De meisje", die hij voorstelde in "De afspraak" op Canvas.

Jaouad Alloul: "Voor 95 procent is het mijn verhaal, samen met Johan Petit geschreven. Het is het kortste levensverhaal ooit, ik vertel het op een uur tijd. Het heeft een tijd geduurd om het te schrijven, omdat we een oprecht verhaal wilden vertellen en eigenlijk met moeilijke thema’s zaten. En daarmee wilden we een soort brug tussen culturen bouwen."

"Het is geen evident thema, niet alleen in de islamitische gemeenschap, binnen elke religieuze gemeenschap. Als er iets is dat ze alle drie gemeen hebben, ik heb het dan over jodendom, christendom en islam, dan is het heel duidelijk een binair systeem. Zwart-wit, mannen-vrouwen."

Ook voor Jaouad Alloul was het niet evident om met zijn homoseksualieit om te gaan: “Je zit in een omgeving waarin je duidelijk “niet normaal” bent, en waarin je wel moet functioneren en proberen je weg te zoeken. Ik heb zelf de keuze gemaakt om op mijn twintig jaar te vertrekken en dus te breken met mijn familie. Ik had dat nodig om mijn identiteit te ontwikkelen: ik ben artiest, en ik had nooit de artiest kunnen zijn die ik ben als ik een dubbelleven had geleid.”

Voor veel machoculturen is homoseksualiteit nog taboe

"In de dertien jaar dat ik nu uit de kast ben heb ik een enorme evolutie gezien. Er zijn veel moslima’s vooral die mij nu een warm hart toedragen. Je merkt vooral bij de vrouwen dat er een positieve evolutie gebeurt."

"Het ligt moeilijker bij de mannen, alle mannen. Homoseksualiteit is voor heel veel mannen een heel grote spiegel voor het tegenovergestelde van wat mannelijkheid is in hun ogen. Voor heel veel machoculturen, dominante mannelijke culturen, is homoseksualiteit nog: huh, wat is dees? En dat staat los van islam, los van elke religie, dat is meer gewoon, ja, welke cultuur dat daar heerst. Als je kijkt naar voetbal bijvoorbeeld, daar heerst dat ook nog heel hard."

"Ik raak thema’s aan die niet voor de hand liggend zijn, niet om te provoceren maar wel om een gevoel naar boven te halen. Is dat bij sommigen walging, of geen fijn gevoel, ja, dan is het eerder aan die mensen om zelf in de spiegel te kijken dan dat ik mijn muziek of mijn theater zou moeten gaan aanpassen."

"De Meisje" is tot 22 september te zien op het jongemakersfestival "Love at first Sight", en gaat daarna op toernee. Alle info vindt  u hier.

Bekijk het gesprek met Jaouad Alloul uit "De afspraak" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen