Videospeler inladen...

Inlichtingencommissie bestudeert klacht van klokkenluider tegen Donald Trump: "Geloofwaardig en verontrustend"

Het rapport van een klokkenluider van de Amerikaanse inlichtingendiensten tegen president Donald Trump is "geloofwaardig, ernstig én verontrustend". Dat zeggen leden van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat die het rapport hebben kunnen inkijken. Trump zelf zegt intussen dat het allemaal opgezet spel is en dat hij niets verkeerds gedaan heeft.

Hoogspanning in politiek Washington, nu de Democraten in het Huis van Afgevaardigden een procedure tot impeachment hebben opgestart tegen president Trump, een procedure om hem uit zijn functie te ontzetten. Aanleiding is een telefoongesprek van Trump met de nieuw verkozen Oekraïense president Volodimir Zelenski afgelopen zomer. Trump vraagt in dat gesprek om een onderzoek te starten naar de vermeende tussenkomst van Joe Biden in een corruptieonderzoek naar het Oekraïense bedrijf waarvoor zijn zoon Hunter Biden werkte. Biden zou er op aangedrongen hebben om de procureur-generaal die het onderzoek leidde, te ontslaan.

Een klokkenluider binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten bond de kat de bel aan door een klacht in te dienen bij zijn of haar overste. Leden van de inlichtingencommissie van zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat hebben nu die klacht kunnen inkijken. Na afloop klonk het dat de aantijgingen "ernstig, geloofwaardig en verontrustend" zijn.

"Ik vond de beschuldigingen diep verontrustend. En ze waren ook heel geloofwaardig", aldus Adam Schiff, de Democratische voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden. Ook een Republikeins lid van de inlichtingencommissie van de Senaat heeft zijn bedenkingen. "Hier staan echt onrustwekkende dingen in", liet senator Ben Sasse weten. Sasse uitte in het verleden al kritiek op Trump. "Republikeinen mogen zich niet zomaar als een man rond Trump scharen om hem te beschermen."

Een Republikeins lid van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, Mike Conaway, zei dan weer dat hij na het lezen van die klacht niet denkt dat de inhoud Trump in opspraak zou brengen. "Ik heb niks gezien dat mij stoort", zegt hij.

"Al het mogelijke doen om de klokkenluider te beschermen"

Het Witte Huis was er in eerste instantie niet happig op om in te gaan op de vraag van de Democraten in het Congres om de klacht van de klokkenluider te kunnen inkijken. Maar uiteindelijk kwam er dan toch toestemming. De leden van de inlichtingencommissie konden de klacht bestuderen achter gesloten deuren. Na afloop gaven ze geen details over wat er precies in de klacht staat.

Joseph Maguire, de waarnemend directeur van de inlichtingendiensten naar wie de klokkenluider de klacht gestuurd heeft, wordt donderdag in de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden verwacht om meer uitleg te geven.

De identiteit van de klokkenluider is niet bekend. Congresleden hopen dat ze op een bepaald moment wel met hem of haar in contact kunnen komen, maar tot nu toe staat er nog geen ontmoeting gepland. Voorzitter Schiff dankte de klokkenluider wel. "Ik denk dat de daad van deze moedige persoon ernstige overtredingen heeft blootgelegd. We gaan al het mogelijke doen om u te beschermen."

Samenvatting van telefoongesprek vrijgegeven

Eerder had het Witte Huis al een transcriptie vrijgegeven van het telefoongesprek tussen Trump en Zelenski, een samenvatting van het volledige gesprek. Daarin blijkt dat Trump de Oekraïense president wel degelijk heeft gevraagd om een onderzoek op te starten naar Biden en zijn zoon. Hij heeft Zelenski ook Amerikaanse hulp beloofd in dat onderzoek.

Of dat telefoongesprek voldoende is om de procedure tot impeachment die in het Huis van Afgevaardigden is opgestart, tot een daadwerkelijke afzetting van Trump te laten leiden, is nog maar de vraag. Is er sprake van machtsmisbruik, is er sprake van een quid pro quo, een "voor wat hoort wat"?

Bovendien ligt de finale beslissing in de hele afzettingsprocedure bij de Senaat, en die is in handen van de Republikeinen. Het is maar de vraag of twee derde van de senatoren zich achter een afzetting voor Trump zouden scharen.

En Donald Trump?

Donald Trump, die momenteel in New York is voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, heeft intussen laten weten dat hij niets verkeerds gedaan heeft. "Het is allemaal een hoax, opgezet spel", zegt hij.

"Ik heb nooit iemand bedreigd. Geen zetje, geen druk, niets. Het is allemaal een hoax, mensen", verklaarde Trump. Hij beschuldigde er op zijn beurt de Democraten van dat zíj Zelenski zouden hebben bedreigd. "Willen ze hiervoor een impeachment opstarten, dat is een grap."

Trump wil "transparant" zijn om de "valse beschuldigingen van de Democraten te ontkrachten". Die sturen met hun "heksenjacht" aan op de "verdeeldheid en de vernedering" van het land. "De Democraten hebben dit gedaan tijdens de week van de Verenigde Naties, het was allemaal gepland", fulmineerde hij.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen