AP2008

Grootste Britse autofabrikant legt productie in VK begin november een week lang stil wegens brexit

Jaguar Land Rover, de grootste autofabrikant in het Verenigd Koninkrijk, gaat zijn vier Britse fabrieken begin november een week lang stilleggen om een mogelijke no-dealbrexit op te vangen. Jaguar Land Rover vreest dat de toevoer van onderdelen verstoord zal raken na zo'n brexit zonder akkoord.

De Britse premier Boris Johnson blijft erbij dat hij zijn land op 31 oktober uit de Europese Unie wil halen, met of zonder scheidingsakkoord met Europa. Of hij dat zal kunnen waarmaken, blijft een vraagteken. Niemand kan voorspellen welke afloop het brexitproces tegen eind oktober zal hebben.

Jaguar Land Rover, de grootste autofabrikant in het Verenigd Koninkrijk, bereidt zich in elk geval al voor op een no-dealbrexit, een brexit zonder akkoord, waarbij het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de EU stapt zonder enige afspraak over hoe de Brits-Europese relaties daarna moeten verlopen. "We moeten nu al plannen maken", zegt CEO Ralf Speth. "We kunnen er niet alleen over denken, we moeten het gewoon doen."

20 miljoen onderdelen per dag

Een onderdeel van die plannen is het stilleggen van de productie in alle vier Britse fabrieken, gedurende de hele eerste week van november. De vrees bestaat namelijk dat een no-dealbrexit de toevoer van onderdelen en auto's zal verstoren, met alle gevolgen van dien voor het productieproces en de levensvatbaarheid van de fabrieken.

"Ik heb 20 miljoen onderdelen per dag nodig en dat betekent dat ik verplichtingen heb ten opzicht van mijn toeleveranciers. Elk onderdeel moet beschikbaar zijn en ik moet het op tijd binnenkrijgen", legt Speth uit.

In de drie Britse autofabrieken van Jaguar Land Rover, waar alles samen zowat een derde van de 1,5 miljoen Britse auto's gemaakt wordt, en de motorfabriek in Wolverhampton zal de productie dus een week stilvallen.

Ook andere autofabrikanten namen al soortgelijke beslissingen. De Japanse autoproducent Toyota maakte vorige maand bekend dat er op 1 november geen auto's van de band zullen rollen in de Britse vestiging. BMW legt zijn fabriek in Oxford stil op 31 oktober en 1 november.

Meest gelezen