Videospeler inladen...

Klokkenluider: "Witte Huis probeerde inhoud omstreden telefoontje met Oekraïense president stil te houden"

Vanmiddag is de (bijna) volledige klacht van een anonieme klokkenluider over het omstreden telefoongesprek tussen VS-president Trump en zijn Oekraïense collega Zelenski vrijgegeven. Daaruit zou blijken dat het Witte Huis wel degelijk geprobeerd heeft om de inhoud van dat gesprek stil te houden. Dat zou erop wijzen dat de medewerkers van de president goed beseften dat die informatie "erg gevoelig" was.

Net voor het hoofd van de inlichtingendiensten Joseph Maguire zijn getuigenis gaf in een parlementscommissie, werd het zo goed als volledige officiële document van de klacht van de klokkenluider in de zaak Trump-Oekraïne vrijgegeven. Gisteren was de transcriptie van het omstreden telefoontje tussen Trump en de Oekraïense president Volodimir Zelenski al vrijgegeven; nu dus de volledige klacht daarover.

This interference includes, among other things pressuring a foreign country to investigate one of the president's main domestic political rivals

Uit de officiële klacht van de klokkenluider

In die klacht herhaalt de klokkenluider de eerder geuite beschuldigingen dat Trump Zelenski onder druk zou hebben gezet om een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke corruptie door de zoon van voormalig vicepresident en huidig presidentskandidaat Joe Biden opnieuw op te starten.

Het belangrijkste nieuwe element is evenwel dat de klokkenluider in deel 2 van die klacht uitdrukkelijk verklaart dat het Witte Huis geprobeerd heeft om de precieze inhoud van het telefoongesprek tussen Trump en Zelenski onder de mat te schuiven, ook voor mensen in de entourage van de president die daar normaal toegang toe hebben. Zo werd de transcriptie niet op de gebruikelijke plaats opgeslagen, maar in een speciaal en apart elektronisch systeem dat enkel gebruikt wordt voor "erg gevoelige informatie".

Dat zou gebeurd zijn op aandringen van juridische adviseurs van het Witte Huis en zou volgens de klokkenluider dus aantonen dat die mensen wel degelijk de ernst begrepen van wat er precies besproken was door Trump en Zelenski. (Lees verder onder de foto).

Gisteren is de inhoud van het gesprek tussen Trump en Zelenski vrijgegeven.
AFP or licensors

Intense contacten tussen advocaat van Trump en Oekraïne

Nog volgens die klokkenluider hebben de persoonlijke advocaat van president Trump, gewezen burgemeester van New York Rudy Giuliani, of diens medewerkers al geruime tijd stevige contacten onderhouden met de leiders van Oekraïne, zowel die rond voormalig president Petro Porosjenko als met de dit jaar verkozen president Volodimir Zelenski. 

Zo zouden de speciale VS-gezant voor Oekraïne Kurt Volker en VS-ambassadeur bij de EU Gordon Sondland de dag na het omstreden telefoongesprek tussen Trump en Zelenski naar Kiev zijn gereisd om "advies te geven over hoe om te gaan met de eisen die de president aan Zelenski gesteld had". 

Het ging dus niet om een toevallig gesprek, want ook in de maanden voor dat gesprek en tijdens de zomer hebben Giuliani en zijn medewerkers intense contacten gehad met mensen uit de staf van Zelenski. Dat verliep blijkbaar niet altijd zo vlot, want in mei zou Giuliani geklaagd hebben dat "Zelenski omringd was door vijanden van Trump en van de VS". Om wat extra druk te zetten op Zelenski zou vicepresident Mike Pence zijn kat gestuurd hebben naar diens inauguratie en zou dus -zoals eerder gemeld- beloofde militaire hulp aan Oekraïne zijn achtergehouden op bevel van president Trump. Die hulp zou inmiddels vrijgegeven zijn.

Topman veiligheid vroeg advies aan... het Witte Huis

Vanmiddag is in de speciale commissie Inlichtingen van het Huis van Afgevaardigden "director of national intelligence" (directeur van nationale inlichtingendiensten) Joseph Maguire ondervraagd. De belangrijkste vraag was waarom Maguire langer dan  wettelijk bepaald gewacht heeft met het informeren van het Congres over de klokkenluider.

Maguire gaf toe dat hij eerst advies heeft gevraagd aan de gerechtelijke diensten van het Witte Huis en van het ministerie van Justitie. Dat is aannemelijk in normale omstandigheden, maar de Democratische parlementsleden begrepen niet waarom hij dat deed in deze omstandigheden waarom zowel president Trump als minister van Justitie Bill Barr door de klokkenluider in kwestie beschuldigd worden. 

Maguire, die interim-topman van de inlichtingendiensten is, verdedigde zich door te stellen dat het om "een zaak zonder precedent" gaat en dat hij het Congres uiteindelijk toch op de hoogte heeft gesteld. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Björn Soenens in New York: "De president wordt vleugellam gemaakt door de afzettingsprocedure die is opgestart"

Videospeler inladen...

Meest gelezen