Lelièvre op het proces-Dutroux in 2004.

Michel Lelièvre, meer dan het "hersenloze hulpje" van kindermoordenaar Marc Dutroux

Na 23 jaar in de cel heeft Michel Lelièvre de gevangenis vanmorgen verlaten. Wie is de man die Marc Dutroux in de jaren 90 hielp bij de ontvoering van Sabine, Laetitia, An en Eefje?

Michel Lelièvre (48) is niet meer de man die hij in 1996 was, zegt zijn advocaat. Hij heeft 23 jaar uitgezeten van de 25 jaar effectief die hij kreeg op het proces-Dutroux over de ontvoeringen, verkrachtingen en moorden op jonge meisjes. Hij heeft psychologische begeleiding gekregen en beseft nu, volgens zijn advocaat, welke onherstelbare schade hij heeft aangericht. 

Dat besef was er niet op het moment van de feiten, Lelièvre was onder invloed van drugs in een poging om zijn geweten op nul te zetten. Het leven van Lelièvre had er nochtans helemaal anders kunnen uitzien. Tijdens zijn arrestatie zei hij hierover: “Voor ik Dutroux kende, was ik een bon vivant, nu ben ik een ‘mort-vivant’, een levende dode.”

Een moordenaar als stiefvader

Michel Lelièvre werd op 11 mei 1971 geboren in Namen in wat de onderzoekers omschreven als ‘een achtergesteld gezin’. Zijn moeder dronk veel en zijn vader heeft hij nooit gekend. Hij kwam om tijdens een ongeval voor Lelièvre geboren werd. Toen hij amper 11 maanden oud was, werd hij  geplaatst in een opvanggezin. Materieel kwam hij niets te kort, maar emotioneel, naar eigen zeggen, wel want veel affectie zou er in het opvanggezin niet zijn geweest. 

Toen hij 7 jaar was, vond zijn biologische moeder een nieuwe liefde op café, Christian Lelièvre. De kleine Michel en zijn broer hadden tot dan de familienaam van hun moeder, maar dat veranderde na het huwelijk. Voortaan gingen ze als Lelièvres door het leven. 

Michel Lelièvres schoolcarrière verliep zonder noemenswaardige problemen, maar op z’n 18e nam zijn leven een wending. Hij en zijn broer waren getuige van de arrestatie van hun gewelddadige stiefvader. Hij werd verdacht en later ook veroordeeld in een moordzaak. Lelièvre vertelde hierover dat hij door de inval van de politie erg getraumatiseerd was. 

Michel Lelièvre in 1998

De geknipte kompaan voor Dutroux

Via een schoolvriend gebruikte hij toen ook voor het eerst harddrugs. Michel Lelièvre brak met zijn opvanggezin en stond op eigen benen. Dat leek te lukken. Hij werkte een tijdje als jeugdmonitor maar na een verkeersongeval, nam hij weer zijn toevlucht tot de drugs. Door zijn heroïneverslaving belandde hij in de cel en via een van zijn criminele contacten, een Griek, leerde hij Marc Dutroux kennen. 

Lelièvre was voor Dutroux de geknipte kompaan. Al zijn hele leven had Dutroux zich weten te omringen met zwakkelingen die hij makkelijk kon manipuleren. Lelièvre paste wonderwel in dat plaatje. Hij was op zoek naar een woning en kon er een van Dutroux huren. Maar Lelièvre had geen geld om Dutroux te betalen. Dutroux stelde voor om drugs te verkopen, maar Lelièvres verslaving was te groot. Hij nam de drugs zelf en stond bij Dutroux nog meer in het krijt. 

Het was op dat ogenblik dat Dutroux hem een nieuw voorstel deed: meisjes ontvoeren. 

De eerste die bekentenissen aflegt

Na zijn arrestatie in 1996 vertelde hij aan de onderzoeksrechter hoe hij medeplichtig werd aan de misdaden van kindermoordenaar Marc Dutroux: “Hij zei mij dat hij een oplossing had om snel aan geld te geraken. Dat was samen met hem ontvoeringen plegen. Na de ontvoering van An Marchal (17 jaar) en Eefje Lambrecks (19 jaar) op 22 augustus 1995 liet hij mij verstaan dat ik mee met hem in het bad zat.”

Opsporingsbericht voor An en Eefje.

Lelièvre kampte door zijn drugsverslaving met ontwenningsverschijnselen en was de eerste die tot bekentenissen overging. Lelièvre bekende dat hij samen met Dutroux ook de toen 12-jarige Sabine Dardenne ontvoerde (op 28 mei 1996) en de 14-jarige Laetitia Delhez (op 9 augustus 1996). Michel Lelièvre heeft altijd beweerd dat hij dat deed door zijn drugsverslaving en uit angst voor Dutroux, van wie hij dacht dat hij hem zou vermoorden. Maar uit het onderzoek bleek dat Lelièvres rol meer was dan die van uitvoerder. Hij maakte Sabine Dardenne na haar ontvoering wijs dat haar ouders geen losgeld wilden betalen aan de ‘grote chef’ en hij hielp ook An en Eefje na hun ontvoering bewaken in het huis van Marc Dutroux. 

Sabine Dardenne de dag na haar bevrijding

Lelièvres advocaat pleitte op het assisenproces in Aarlen dat Lelièvre niet meer was dan het ‘hersenloze hulpje’ van Marc Dutroux en dat hij niet betrokken was bij de opsluiting van minderjarigen. Maar de jury volgde die redenering niet. Michel Lelièvre werd veroordeeld voor de ontvoering van Sabine, Laetitia, An en Eefje en hun opsluiting. Met als verzwarende omstandigheid dat de opsluiting van An en Eefje de dood tot gevolg had. Hij kreeg 25 jaar cel. 

Laetitia Delhez tijdens het proces-Dutroux in 2004

Bekijk hieronder het portret dat VRT NWS van Michel Lelièvre en de andere medebeschuldigden van Dutroux maakte, in de aanloop naar het proces in 2004.

Videospeler inladen...

Meest gelezen