Nicolas Maeterlinck

Onderhandelaars Vlaamse regering zitten in laatste rechte lijn

De onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open VLD zitten sinds vanmorgen bijeen over de vorming van de nieuwe Vlaamse regering. Het zou de bedoeling zijn om door te gaan tot de finish, maar helemaal zeker is dat niet. Volgens Egbert Lachaert (Open VLD) zou het best kunnen dat er pas morgen witte rook is.

"Mathematisch kan het dat we volgende nacht gaan landen, maar we moeten afwachten", is te horen in kringen van de onderhandelaars. De prioriteit ligt bij "een goed akkoord", is te horen.

Er zouden nog heel wat inhoudelijke knopen door te hakken zijn, onder meer op begrotingsvlak. Eerder deze maand raakte bekend dat Vlaanderen bij ongewijzigd beleid volgend jaar dreigt opgezadeld te raken met een begrotingstekort van 600 miljoen.

En dan zijn er uiteraard nog enkele personeelskwesties te regelen: wie krijgt welke ministerpost, krijgt de N-VA er al dan niet een ministerpost bij en wie wordt voorzitter van het Vlaams Parlement? Er worden veel namen genoemd, maar er wordt vooral veel gespeculeerd.

Als er vannacht inderdaad kan worden geland, komen er volgend weekend partijcongressen om een finaal fiat aan het regeerakkoord te geven. Volgende week zou de nieuwe Vlaamse regering haar akkoord in het Vlaams Parlement kunnen voorstellen, gevolgd door een debat later in de week.

Lees verder onder het audiofragment.

Volgens Kamerfractieleider Egbert Lachaert (Open VLD) is het veel waarschijnlijker dat er ook morgen nog wordt voortgewerkt. "Ik heb begrepen dat men vanavond, vannacht en morgen wil verderdoen en dat we dit weekend het akkoord hopen te valideren", zei hij in "Villa Politica".

Videospeler inladen...

Meest gelezen