Vader Joe en zoon Hunter Biden in 2009, het jaar dat Joe Biden vicepresident werd.
AP2009

Een omstreden, lucratieve job in Oekraïne en een tumultueus privéleven: wie is Hunter Biden? 

Een klacht van een klokkenluider over een telefoongesprek tussen twee staatshoofden en een afzettingsprocedure tegen de Amerikaanse president hebben van Hunter Biden tot ver buiten de VS een publiek figuur gemaakt. Wie is Hunter Biden? De zoon van presidentskandidaat Joe Biden leidt, professioneel én privé, een op zijn zachtst gezegd opvallend leven.

Hunter Biden (49) is de tweede zoon van Joe Biden (76), 36 jaar lang senator,  van 2009 tot 2017 vicepresident van de Verenigde Staten en nu een van de Democratische presidentskandidaten.

Al op heel jonge leeftijd wordt Hunter met een persoonlijk drama geconfronteerd. Zijn moeder en jong zusje komen in 1972 om in een auto-ongeluk. Hunter, dan 2 jaar, en zijn oudere broer Beau raken zwaargewond maar overleven het ongeluk. 5 jaar later hertrouwt Joe Biden.

Na zijn middelbare school kiest Hunter eerst voor een opleiding geschiedenis en later studeert hij ook af in de rechten. Als jonge man heeft hij een artistieke droom en wil hij een carrière als schrijver uitbouwen, maar intussen is hij ook getrouwd en jong vaderschap stuurt hem in de richting van de zakenwereld, waar hij meer kan verdienen. Als zakenadvocaat en lobbyist verdient Hunter goed zijn brood en kan het gezin zich heel wat luxe veroorloven. Dat hij soms voor onzuivere types werkt, doet wel de wenkbrauwen fronsen.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Als zijn vader in 2009 vicepresident van de Verenigde Staten wordt, begint er echter een zweem van belangenvermenging rond Hunter en Joe Biden te hangen. Zo reist Hunter eind 2013 samen met zijn vader naar China, op diens Air Force Two, het vicepresidentiële vliegtuig. Nog geen twee weken later krijgt Hunter een zitje in de raad van bestuur van een adviesbureau met Chinese partners. De omgeving van Hunter ontkent dat er sprake is van belangenvermenging.

In 2014 gaat Hunter als consultant aan de slag bij Burisma Holdings, een van de grootste gasbedrijven in Oekraïne, en krijgt er een zitje in de raad van bestuur. Hunter moet Burisma onder meer adviseren in zaken als "transparantie, corporate governance, verantwoordelijkheid en internationale expansie". Hij verdient er een slordige 50.000 dollar per maand.

Zijn nieuwe job stuit hier en daar op kritiek, ook in het Witte Huis zelf, aangezien zijn vader op dat moment een belangrijke rol speelt in de Amerikaanse diplomatie met Oekraïne. Joe Biden brengt in zijn 8 jaar als vicepresident een tiental bezoeken aan Oekraïne. Het is over die periode in het leven van Hunter en Joe Biden waar de huidige Amerikaanse president Donald Trump het in een telefoongesprek met zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski over had. 

In 2016 loopt er namelijk een corruptieonderzoek tegen Burisma. Als vicepresident dringt Joe Biden er in die periode bij de Oekraïense machthebbers op aan om de Oekraïense procureur-generaal Viktor Shokin te ontslaan. Shokin staat op dat moment aan het hoofd van het onderzoek naar Burisma, het bedrijf waar Hunter Biden werkt. Shokin wordt effectief ontslagen. Tien maanden later wordt het onderzoek naar Burisma zonder verder gevolg stopgezet.

Maar, zo zegt Joe Biden, zijn vraag om Shokins ontslag had niets met zijn zoons functie te maken. Shokin zelf werd namelijk niet alleen door de VS, maar ook door andere westerse landen en het IMF als corrupt beschouwd. Hij zou het onderzoek naar Burisma net te lang hebben laten aanslepen. Dat zegt ook de adjunct-procureur van Shokin, die ontkent dat de VS druk heeft gezet op Oekraïne om het onderzoek naar Burisma stop te zetten.

Dat de Amerikanen Shokin op dat moment weg wilden, zou overigens niet Joe Bidens idee zijn geweest, maar zou in de Amerikaanse ambassade in Kiev ontstaan zijn. Hunter Biden noemt de beschuldigingen dat zijn vader tussenbeide zou gekomen zijn, dan ook "laster met politieke bedoelingen". Ook het verwijt uit de omgeving van Trump dat hij miljoenen dollars heeft verdiend alleen maar door zijn familienaam, veegt Hunter van tafel.

In april van dit jaar neemt Hunter ontslag bij Burisma, op het moment dat zijn vader bekendmaakt dat hij zich kandidaat stelt voor de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen.

Alcohol, drugs, affaire, vechtscheiding

De banden met het Oekraïense bedrijf zijn doorgeknipt, maar de zweem van belangenvermenging blijft hoe dan ook boven het professionele leven van Hunter Biden hangen. En ook Hunters privéleven verloopt al een hele tijd tumultueus.

Als jongere broer van de met onderscheidingen bekroonde oorlogsheld Beau Biden, zoekt Hunter zijn plaats in het leven. Dat pad loopt niet altijd over rozen. In tegenstelling tot zijn broer, grijpt Hunter naast een job bij de marine als gevolg van zijn alcohol- en drugsverslaving. Door drugs raakt hij ook betrokken in een auto-ongeluk.

Na 24 jaar komt er ook een einde aan zijn huwelijk. Nadat zijn broer Beau in 2015 is gestorven aan een hersentumor, begint Hunter een relatie met diens weduwe, nog voor hij en zijn vrouw gescheiden zijn. Het wordt uiteindelijk een heuse vechtscheiding. Hunter zakt ook steeds verder weg in zijn drank- en drugsverslaving. "Ik kon 30 dagen lang niets drinken en op dag 31 was ik gewoon weer vertrokken", getuigt hij daarover in The New Yorker.

In mei van dit jaar trouwt Hunter in Los Angeles met zijn tweede vrouw, na een romance van amper 10 dagen. Vader Joe is niet aanwezig tijdens het huwelijk en geeft naar verluidt enkele minuten voor het huwelijk zijn zegen in een telefoongesprek. Kort daarna komt Hunter opnieuw in de belangstelling te staan, als een 28-jarige vrouw beweert dat hij de vader van haar kind is. Hunter ontkent.

Hunter Biden (l) tijdens de begrafenis van zijn broer Beau in 2015. Joe Biden kust Beau's weduwe.

Meest gelezen