Royals op zondag: een speelse verloving, een vrolijk baasje en een "happy wife"

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. In het Verenigd Koninkrijk dient er zich alweer een bruiloft aan, deze keer tussen de speelse prinses Beatrice en de romantische vastgoedmagnaat "Edo" Mapelli Mozzi. Koning Filip ging op inspectie bij medische drones in Antwerpen, maar slecht weer gooide roet in het eten. Koningin Máxima viert na ophef eerder dit jaar haar jubileum als pleitbezorger bij de VN, een trotse Willem-Alexander laat zijn "happy wife" graag doen. En master Archie blijkt een vrolijk baasje dat in Zuid-Afrika met brio slaagt voor zijn eerste koninklijke "opdracht".

Laatste royal wedding in tien jaar?

Het Verenigd Koninkrijk maakt zich op voor een vierde 'royal wedding' in twee jaar tijd. Na prins Harry, lady Gabriella Windsor en prinses Eugenie is het de beurt aan prinses Beatrice (31), de oudste dochter van prins Andrew en Sarah Ferguson. Zij heeft zich deze maand in Italië verloofd met vastgoedmagnaat Edoardo Mapelli Mozzi (36), kortweg "Edo" voor de vrienden. Het hof en de ouders kondigden het huwelijk, dat volgend jaar plaatsvindt, aan op sociale media met een reeks foto's van het koppel.

De verlovingsring.

Bovenstaande foto's in kleur werden genomen door Beatrices zus Eugenie in Italië. De speelse en intiemere zwart-witfoto's hieronder zijn het werk van fotograaf Misan Harriman. Ze werden genomen in de Royal Lodge in Windsor Great Park (Berkshire) waar de gescheiden prins Andrew en Ferguson een woonst delen. 

Ze zijn gemaakt voor elkaar

Nikki Williams-Ellis en Alessandro Mapelli Mozzi

Edo laat op Instagram in een romantische bui weten dat "zijn geliefde nooit alleen zal zijn". "Mijn hart is jouw thuis, hand-in-hand vandaag, morgen en voor altijd", post hij. Edo Mapelli Mozzi is zeker geen nobele onbekende voor de koninklijke familie. Hij is de zoon van voormalig olympisch skiër én graaf Alessandro Mapeli Mozzi en Nikki Shale/Williams-Ellis, en zij zijn bevriend met prins Andrew en Ferguson. "Onze familie kent Beatrice al bijna heel haar leven. Edo en Beatrice zijn gemaakt voor elkaar", reageren de gelukkige ouders. Moeder Nikki kreeg in 2016 nog een MBE, of de hoogste Britse koninklijke onderscheiding op Buckingham Palace.

Edo is een schatrijke vastgoedmagnaat en heeft uit een vorige relatie met de Chinees-Amerikaanse architecte Dara Huang een zoontje, de 2-jarige Christopher Woolf. Edo en Beatrice kennen elkaar al járen, maar de vonk sloeg blijkbaar pas over op het huwelijk van (schoon)zus Eugenie in oktober 2018. De verloving komt er dus vrij snel.

Prinses Beatrice is 9de in lijn voor de Britse troon en heeft voor haar huwelijk geen toestemming nodig van haar grootmoeder, de Queen.  Enkel de eerste zes in lijn voor de Britse troon hebben de uitdrukkelijke goedkeuring nodig van de koningin. Met Beatrice zal zowat de laatste Britse single-royal huwen en is het wellicht nog eens tien jaar wachten voor een volgende 'royal wedding'. Het oudste - huwbare - kleinkind van de Queen is nu lady Louise Windsor, dochter van prins Edward. Zij wordt in november 16.

Edo en Beatrice waren eind augustus nog uitgenodigd op het huwelijk van zangeres Ellie Goulding.
©2019 Stephen Lock / i-Images

Filip checkt medische drones

Terwijl zijn echtgenote in New York vertoefde voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, woonde koning Filip samen met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) de voorstelling bij van het Helicus Aero-project van de Antwerpse ziekenhuizen UZA en GZA Sint-Augustinus.

Met het project vervoeren drones apotheekbereidingen en stalen van bloed, urine en menselijk weefsel tussen verschillende ziekenhuizen. Een drone zou opstijgen vanop een platform op het dak van campus Sint-Augustinus in Wilrijk en landen op het dak van het UZA in Edegem, enkele kilometers verderop.

(lees voort onder de foto's)

Belga
Belgian Royal Palace/Twitter

Maar de testvlucht ging niet door: "Om veiligheidsredenen is enkele uren geleden beslist om de vlucht niet te laten plaatsvinden", klonk het. Het slechte weer was de boosdoener. Volgens Geert Vanhandenhove, de manager van het "command and control"-centrum bij Helicus, gooiden de wind en regen roet in het eten.

"De windsnelheid van 24 kilometer per uur was op zich geen probleem voor de drone, maar we registreerden windstoten tot 45 kilometer per uur. Op de hoogte van 90 meter waarop we vliegen, staat de wind nog sterker."

In de toekomst zou de wind geen belemmering meer vormen, maar voor de eerste vlucht wilden de organisatoren betere omstandigheden. "Wanneer je boven stedelijk gebied vliegt, en bovendien opstijgt en landt op een dak, kan je geen risico's nemen", aldus Vanhandenhove aan het persagentschap Belga. De artsen van de ziekenhuizen waren zelf vragende partij voor deze nieuwe en bovendien ecologische manier van transport. De eerste medische drones zouden pas volgend jaar vliegen en de stalen zullen dan in 95% van de gevallen geleverd kunnen worden.

Applaus bij de VN voor Máxima

In New York is op de jaarlijkse bijeenkomst van de Verenigde Naties (VN) de Nederlandse koningin Máxima in de bloemetjes gezet. Zij is al tien jaar speciaal pleitbezorger voor de internationale organisatie en praat in die rol met buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders om zoveel mogelijk mensen, vooral in arme landen, toegang tot financiële diensten (lees: geld) te verschaffen.

Willem-Alexander en Máxima samen met VN-baas Antonio Guterres in New York.
Copyright The Associated Press 2019

Ik krijg daar zoveel energie van

Koningin Máxima

In een gesprek met de Nederlandse openbare omroep NOS vertelt de koningin dat een van de hoogtepunten voor haar Tanzania (Afrika) was, waar minder dan 20% van de bevolking toegang had tot geld. Máxima tekende samen met verschillende partners ter plekke een strategie uit en die wierp haar vruchten af, want na een jaar belde de gouverneur van de centrale bank van Tanzania haar op om te melden dat de doelstellingen bijgesteld moesten worden. "Het gaat te hard, we doen het te goed", reageerde hij verbaasd. Zo is in Tanzania mobiel bankieren ontzettend populair geworden. Boeren hebben nog nooit een bank van dichtbij gezien, maar een smartphone hebben ze wél. "Dat was een blij moment, daar krijg ik zoveel energie van", aldus de koningin. 

Toch was er dit jaar ook forse kritiek op Máxima, omdat ze in Japan op een internationale top met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman in gesprek ging. Terwijl de VN toen net aanstuurde op een gerechtelijk onderzoek naar de rol van de prins in de moord op journalist Jamal Khashoggi.

Máxima (links) en de Saudische kroonprins (zittend) in Japan dit jaar.
AFP or licensors

Het gesprek vond plaats met toestemming van de regering en ging over microkrediet en het ondersteunen van vrouwelijke ondernemers. Nederlandse politieke partijen als D66, SP en GroenLinks vonden het niet kunnen. "Wie daarvoor toestemming gaf, begrijpt niets van diplomatie en nog minder van beeldvorming", luidde het. Door de ontmoeting zou de kroonprins overkomen als een gerespecteerd wereldleider, terwijl hij juist zwaar onder vuur lag. 

A happy wife, a happy life

Koning Willem-Alexander

Toen Máxima pleitbezorger werd van de VN in 2009 was ze prinses. Willem-Alexander vertegenwoordigde als kroonprins ook de VN, maar stopte met die functie toen hij koning werd om niet in woelig politiek vaarwater te kunnen komen. Máxima benadrukt bij de NOS dat haar voornaamste rol die van koningin blijft: "Natuurlijk zijn mijn man en kinderen mijn prioriteit. En ook mijn werk voor én in Nederland." Willem-Alexander prijst de "bergen werk" die zijn vrouw verzet. "Ze heeft een hele goede balans als koningin, als VN-pleitbezorger en als moeder.  A happy wife, a happy life", vat hij ludiek samen.

Arch meets Archie

De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle zijn op tiendaagse werkreis naar Zuid-Afrika. Harry zal in zijn eentje ook Botswana, Angola en Malawi bezoeken, terwijl Meghan in Zuid-Afrika blijft voor andere ontmoetingen en om te zorgen voor hun 4 maanden oude zoontje master Archie die voor het eerst mee is op officiële reis.

Het jongetje werd als verrassing meegenomen op bezoek bij aartsbisschop ("arch") en anti-Apartheidsheld Desmond Tutu. Tutu en dochter Thandeka Tutu-Gxashe ontvingen het gezin in Kaapstad op de trappen van Tutu's Legacy Foundation, een symbolisch gebouw in de 19e eeuw opgetrokken door slaven.     

Bekijk hier de video van de aankomst van Harry, Meghan en Archie bij Desmond Tutu (zet geluid aan voor het gebrabbel van Archie):

Archie zat niet stil en bleek erg vrolijk, ideaal beeldmateriaal met een hoge aaibaarheidsfactor en dat had ook vader Harry meteen door. "Ik denk dat hij het (de persaandacht, red.) al gewoon is." De dochter van Tutu grapte dat het jongetje een charmeur is en populair zal worden bij de vrouwen. Meghan liet zich later op de dag ontvallen dat het moederschap met een job combineren "veel vergt maar spannend is". En dat ze niet mag klagen, want Archie is een "makkelijk kind".  

2019 Pool/Samir Hussein

Het jongetje werd overladen met geschenken, waaronder een boek over de "kracht van woorden en het geheim achter vergiffenis". Tutu had ook aan Harry en zijn broer prins William gedacht en voorzag twee kaders met daarin de foto van hun moeder, wijlen prinses Diana die in 1997 oud-president Nelson Mandela de hand schudde.  

Meghan bracht naar Zuid-Afrika ook een grote tas mee volgepropt met kledij van Archie die te groot geworden is. De zak ging naar het goede doel mothers2mothers dat moeders met een hiv-besmetting steunt. Zelf ging de blauw gestreepte salopette die Archie bij Tutu droeg in een mum van tijd viraal. Een exemplaar van de Zweedse winkelketen H&M blijkt, met een prijskaartje van 14,5 euro. Op sociale media werd ook eindeloos gediscussieerd op wie Archie nu het meeste lijkt. Wik en weeg vooral zelf: 

Archie is niet de eerste royal baby die de wereld rondtrekt op officiële reis. Zijn oom prins William was 9 maanden in 1983 toen hij met prinses Diana en prins Charles naar Nieuw-Zeeland en Australië ging. Naar verluidt kreeg Diana het niet over haar hart om hem achter te laten. Het prinselijke paar kreeg de hulp van hun vaste nanny Barbara Barnes die meereisde, net zoals Harry en Meghan over een nanny beschikken in Zuid-Afrika.

In 1983 al werd een fotomomentje met ouders en kind ingelast. Hieronder ziet u de piepjonge William kruipen op een dekentje in de tuin van de gouverneur-generaal van Nieuw-Zeeland. 

2003 Getty Images

Meest gelezen