Videospeler inladen...

Alle reizen die nog geboekt waren bij Thomas Cook België, worden geannuleerd

Alle reizen die geboekt zijn via Thomas Cook België, worden geannuleerd. Dat is besloten na een gesprek tussen de drie curatoren van de failliet verklaarde vennootschappen van Thomas Cook België, en het Garantiefonds Reizen. Alleen de reizen van andere touroperators (zoals Club Med) die ook door Thomas Cook worden aangeboden, kunnen wel gewoon doorgaan. Iedereen van wie de reis wordt geschrapt, moet nu via de website van het Garantiefonds een aanvraag indienen voor een terugbetaling.

Slecht nieuws voor wie een reis heeft geboekt bij touroperator Thomas Cook in België. Alle reizen die nog geboekt waren bij Thomas Cook en Neckermann, worden definitief geschrapt. Het gaat zowel om de pakketreizen, waarbij bijvoorbeeld een hotel samen met een vlucht werd geboekt, als autovakanties of hotel only-vakanties. Reizen van Club Med, Pegase en Expedia, die ook door Thomas Cook worden aangeboden, kunnen wel doorgaan. Alvast voor dit jaar hadden nog 70.000 mensen een pakketreis geboekt via Thomas Cook België. 

We krijgen die mensen nooit ter plaatse en we kunnen ze ook niet garanderen dat ze ter plaatse kunnen blijven

Curator Hans De Meyer

"Vele leveranciers zijn niet betaald, Brussels Airlines heeft zijn overeenkomst opgezegd, en heeft al meer dan 100 vluchten geannuleerd. We krijgen die mensen dus nooit ter plaatse en we kunnen ze ook niet garanderen dat ze ter plaatse kunnen blijven", legt curator Hans  De Meyer de beslissing uit. De gedupeerde reizigers zullen wel vergoed worden voor hun geannuleerde reizen. 

Hoe zit dat nu met Thomas Cook?

Maandag kondigde het Britse moederbedrijf van Thomas Cook zijn faillissement aan. Daardoor leek de toekomst van de Belgische afdeling van Thomas Cook even onzeker. Uiteindelijk vroegen drie van de vier vennootschappen van de Belgische afdeling hun faillissement aan, waardoor 75 mensen hun werk verliezen. Voor die drie vennootschappen werd een curator aangesteld. Het grootste deel van het bedrijf (ruim 500 werknemers) blijft voorlopig gespaard. Daar wordt naar een overnemer gezocht. 

Voor de klanten ziet de toekomst er dus minder rooskleurig uit. Zij zullen een aanvraag moeten indienen bij het Garantiefonds Reizen, een private verzekeraar waar Thomas Cook bij is aangesloten, om hun reis terugbetaald te krijgen. Intussen hebben al 5.000 mensen zo'n aanvraag ingediend, maar klanten hebben tot twee jaar de tijd om hun claim in te dienen. "De uitbetaling zal niet voor morgen zijn", geeft Mark De Vriend van het garantiefonds toe. "Daar willen we niemand een rad voor de ogen draaien."

Zowat alle Belgen tegen eind volgende week gerepatrieerd

Tegen eind volgende week zou ook 95 procent van de reizigers van Thomas Cook België gerepatrieerd moeten zijn. Dat heeft minister van Economie Wouter Beke (CD&V) gezegd bij een bijeenkomst van het federale parlement.

Tot nu toe zijn er al zowat drieduizend reizigers gerepatrieerd en ook vandaag en morgen kunnen telkens meer dan 1.000 reizigers terugkeren. Daarvoor organiseert het garantiefonds extra vluchten, die telkens op hun website worden bekendgemaakt. 

De hotels waar er zich nog klanten van Thomas Cook België bevinden, hebben de garantie gekregen dat ze vergoed zullen worden voor hun diensten. Het crisisnummer van Buitenlandse Zaken (+32 2 501 40 00) blijft nog tot zondag actief. 

In het federaal parlement legde minister van Economie Wouter Beke (CD&V) uit hoe de reizigers van Thomas Cook terug naar België worden gebracht: 

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag over Thomas Cook België uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Chris De Nijs: "Er zijn kandidaten om Thomas Cook België over te nemen, maar het is niet zeker dat die alle kantoren willen openhouden"

Videospeler inladen...

Meest gelezen