Theo Rizky

Unicef: "Bosbranden Indonesië brengen 10 miljoen kinderen in gevaar"

Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, trekt aan de alarmbel. De gigantische rookwolken die worden veroorzaakt door de bosbranden op de Indonesische eilanden Sumatra en Borneo zouden zo'n 10 miljoen kinderen in ernstig gevaar brengen. Door de branden komen veel schadelijke stoffen vrij die zich over een grote afstand verspreiden. Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor de verontreinigde lucht.

Op het Indonesische eiland Sumatra en het Indonesische deel van Borneo woeden al enkele weken hevige bosbranden. Tijdens het droge seizoen, dat loopt in Indonesië van juni tot oktober, nemen die wel vaker grootschalige vormen aan. Kate Rose van Unicef in Indonesië zegt dat de uitzonderlijke droogte en de opwarming van de aarde nu nog hevigere branden, en dus meer luchtvervuiling, veroorzaken.

Buurlanden Maleisië en Singapore hebben hun onvrede al geuit over de smog die ook over hun grondgebied trekt. Met de bosbranden komen zeer dikke rookwolken vrij die zich over een zeer grote afstand kunnen verspreiden.

De meeste van deze branden worden aangestoken door boeren die meer land willen vrijmaken voor de productie van palmolie. Daarbij komt niet enkel het broeikasgas CO2 vrij, maar ook tal van andere verontreinigde stoffen die zeer schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. 

"Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar"

Unicef waarschuwt nu dat zo’n 10 miljoen kinderen ernstig gevaar lopen voor luchtweginfecties en cardiovasculaire aandoeningen. Kate Rose van Unicef zegt dat kinderen in het bijzonder kwetsbaar zijn voor de verontreinigde lucht. Zelfs ongeboren kinderen zouden daarbij gevaar lopen. Onderzoek toont aan dat de schadelijke stoffen die in de branden vrijkomen ook een bijzonder risico vormen voor zwangere vrouwen.

(Lees verder onder de foto)

Verontreinigde lucht in Indonesisch dorp in Borneo
www.fauzychaniago.com

De schadelijke stoffen in de rookwolken veroorzaken niet alleen longontstekingen en astma, maar ze kunnen ook de oorzaak zijn van talloze hart- en vaatziekten. “De longen van kinderen onder de 18 jaar zijn nog niet helemaal ontwikkeld. Kinderen zijn daarom bijzonder kwetsbaar voor de effecten van de vervuilde lucht”, aldus Kate Rose. 

Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor de effecten van verontreinigde lucht

Kate Rose, UNICEF in Indonesië

Volgens het Ministerie van Onderwijs in Indonesië zouden meer dan 46.000 scholen omringd zijn door de dikke rookwolken. Veel scholen moeten noodgedwongen sluiten tot de luchtkwaliteit aanzienlijk verbetert. 

(Lees verder onder de foto)

De zwaarst getroffen regio's op de eilanden Sumatra en Borneo

Oplossing op korte of lange termijn?

"Op korte termijn moeten kinderen in de regio meer binnen blijven", zegt Kate Rose. "Op langere termijn moeten er meer duurzame alternatieven worden uitgedacht". Het uitzonderlijke droge seizoen zorgt ervoor dat de branden moeilijker onder controle zijn te krijgen. 

Daarnaast blijft het wel zo dat veel van deze branden worden aangestoken en daar is de productie van palmolie zeker niet onschuldig aan. De Indonesische regering heeft al honderden arrestaties uitgevoerd en zegt dat ze nog harder zullen opgetreden tegen pyromanen. Toch is het duidelijk dat niet alleen Indonesië, maar ook veel internationale bedrijven gebaat zijn bij de productie van palmolie.

Indonesische brandweer probeert de bosbranden onder controle te krijgen
AFP or licensors

Meest gelezen