Een archieffoto van Patriot-raketten in Saudi-Arabië.
AP1990

Verenigde Staten sturen meer troepen, radars en antiraketsystemen naar Saudi-Arabië

Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat een beperkt contingent troepen en materieel naar Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten sturen. Dat is een antwoord op de recente aanvallen op Saudische olie-installaties. 

Het voorbije weekend had het Pentagon al aangekondigd dat er iets zou gebeuren, maar vandaag is dat meer concreet ingevuld. In totaal zouden er ongeveer 200 Amerikaanse militairen naar de bondgenoten in de Perzische Golf worden gestuurd.

Belangrijker dan de aantallen is het materieel dat ze meebrengen. Het zou gaan om vier Sentinel-radarsystemen en een batterij Patriot-luchtafweerraketten. Bovendien worden nog twee batterijen Patriots en een THAAD-antiraketsysteem in reserve gehouden om alsnog naar de Golf te vertrekken.

Die zullen vooral in het noorden van Saudi-Arabië worden opgesteld. Saudi-Arabië beschikt zelf over radars en Patriots, maar die zijn hoofdzakelijk gericht op het zuiden om aanvallen van de pro-Iraanse Houthi-milities in Jemen af te slaan. De aanvallen van midden september tegen de Saudische olie-installaties van Abqaiq en Khurais kwamen uit het noorden, mogelijk uit Iran of uit Irak. 

Alles samen gaat het om een erg beperkte militaire opbouw en wil de VS duidelijk de gaten in de Saudische luchtverdediging dichten zonder veel extra troepen of materieel naar de regio te sturen. Washington en de Saudi's geven officieel de schuld voor de aanvallen aan Iran of pro-Iraanse groepen in Irak, maar lijken niet geneigd om hard terug te slaan.

Meest gelezen