Wit poeder dat gevonden werd in postkantoor Ternat is bloem

Het witte poeder dat vanmorgen gevonden werd in het postkantoor van Ternat is niet gevaarlijk. Na onderzoek blijkt dat het om bloem gaat. De werknemers die een tijdlang in quarantaine moesten blijven, zijn ondertussen naar huis.

Er werden geen risico's genomen toen een pakket met wit poeder gevonden werd in het postkantoor van Ternat. Het gebouw werd meteen afgesloten. Tien werknemers die op dat moment in het gebouw waren, moesten binnenblijven. De civiele bescherming kwam ter plaatse om het pakket te onderzoeken. 

"Het is bloem"

Het was een hele opluchting toen bleek dat het om bloem ging. Bruno Vandenbroeck van de brandweer: "We kregen deze namiddag het bericht van het labo dat de analyses op antrax en explosieven negatief waren, en dat het product werd geïdentificeerd als bloem. En dus konden we het gebouw opnieuw vrijgeven."

Met tien in een klein kantoor

Voor de tien mensen die het postkantoor al die tijd niet mochten verlaten, was het minder prettig. "De mensen zijn de hele tijd afgezonderd geweest in een kantoor omdat de kans groot was dat zij in contact waren geweest met het poeder", vertelt brandweerman Bruno Vandenbroeck. "Het was voor hen niet evident, ze zaten met tien in een heel klein kantoor. En ondertussen zaten ze met de vraag of het nu om een gevaarlijk product ging of niet." De hulpdiensten hebben al die tijd contact gehouden met de tien mensen. "Via een gsm hebben wij hen constant op de hoogte gehouden van alles wat we aan het doen waren met de brandweer, de civiele bescherming en de medische dienst."

Voorlopig weten we niet wie het pakket verstuurd heeft en voor wie het bestemd was. Dat wordt verder onderzocht door de politie. 
 

Meest gelezen