Videospeler inladen...

Zwaar ongeval met trein in Kapellen, 4 mannen op het nippertje ontsnapt

In Kapellen in de provincie Antwerpen is een zwaar ongeval gebeurd met een goederentrein. Een auto met vier mannen erin was rond twee uur vannacht vast komen te zitten aan een overweg. Volgens spoorbeheerder Infrabel werd het ongeval veroorzaakt door onvoorzichtig gedrag. De bestuurder van de auto had gedronken.

Het ongeval gebeurde aan een overweg in Kapellenbos, vertelt Frédéric Petit van Infrabel aan VRT NWS: "Een auto met 4 mannen heeft zich vastgereden op de overweg. Op dat moment waren de slagbomen gewoon open, want er was geen trein in de buurt. Maar door een onvoorzichtig manoeuvre is de auto klem komen te zitten, deels op de overweg en deels op de sporen naast de overweg. Gelukkig waren daar mensen van ons aan het werk. Die zijn toegesneld en die hebben de mensen geholpen om uit de auto te geraken." Kort daarna heeft een goederentrein de stilstaande lege auto aangereden. De schade aan de auto is groot.

De bestuurder van de auto had gedronken, het parket zegt dat hij een positieve ademtest heeft afgelegd en zich weerspannig gedroeg. Net nadat de mannen bevrijd werden uit de auto, wilden ze op de vlucht gaan. Maar de politie kon hen meteen inrekenen. Uiteindelijk werd er niemand opgepakt. De bestuurder kreeg een proces-verbaal.

Volgens Tom De Gent van de lokale politiezone Noord waren de mannen de weg kwijt: "Uit de eerste verklaringen kunnen we concluderen dat zij waarschijnlijk geprobeerd hebben om terug te draaien op de spoorweg. Waarschijnlijk hebben ze daarbij de bocht te ruim genomen en zijn ze zo vast komen te zitten. Het lijkt er sterk op dat ze de weg aan het zoeken waren." 

Onvoorzichtig gedrag

Volgens Petit gaat het om een "klassiek geval van onvoorzichtig gedrag. De overweg functioneerde normaal. De slagbomen stonden open maar de wagen is blijven staan op de sporen. Nochtans doen wij heel veel campagnes rond de verkeersregels aan overwegen. Gelukkig zijn er deze keer geen gewonden gevallen."

De auto is intussen weggetakeld van de overweg, en de goederentrein is kunnen wegrijden. Er is geen hinder meer voor het treinverkeer en ook de overweg is weer open voor het autoverkeer. 

Repressieve acties

Net nu houdt Infrabel een grote actie tegen onvoorzichtig gedrag aan spooroverwegen, samen met de politie. Op 89 plaatsen in heel België wordt er de komende weken streng gecontroleerd. "We controleren met agenten in burger en wie een overtreding begaat moet meteen een boete betalen. Wie geen geld bij zich heeft, wordt naar een bankautomaat gebracht. Wij zetten altijd in op sensibiliseren, maar nu denken wij: genoeg is genoeg, vandaag is het tijd voor repressie."

Dit jaar zijn al 489 gevallen van spoorlopen gemeld. Dat is een lichte daling tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Boetes voor onvoorzichtig gedrag op de sporen kunnen hoog oplopen, van enkele honderden tot enkele duizenden euro's.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag over de actie tegen spoolopen uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen