Videospeler inladen...

Via Gents hotel en omgebouwde auto's van België naar Engeland: 15 verdachten opgepakt bij actie tegen mensensmokkel

Bij een grote actie tegen een Albanese bende mensen­smokkelaars heeft de Belgische en Engelse politie 15 verdachten opgepakt. De bende zou onder meer speciaal uitgeruste wagens met verstopplaatsen gebruikt hebben om migranten en vluchtelingen naar het Verenigd Koninkrijk te brengen. De bende zou ook een hotel in de Gentse haven gebruikt hebben in afwachting van de oversteek. 

Afgelopen maandag kon de politie in ons land de hoofdverdachte oppakken in een dossier rond mensensmokkel. Het gaat om een 29-jarige Albanees die in de regio rond Gent werd opgepakt. Bij een andere huiszoeking werd nog een tweede verdachte gearresteerd.

Op dinsdag volgde dan een grootschalige actie in samenwerking met de Engelse politie. In ons land werden acht huiszoekingen uitgevoerd, waarvan zeven in Gent en één in Deurne. Daarbij werden twaalf verdachten opgepakt, waarvan er intussen vijf zijn aangehouden. Ook in Engeland vielen arrestaties: twee verdachten werden opgepakt in Basildon en Lewisham. Een laatste verdachte werd eergisteren gearresteerd in Duitsland. De drie verdachten die in het buitenland zijn opgepakt, zullen worden overgeleverd aan ons land.

"Gegarandeerde transporten" voor 15.000 euro

De Albanese bende wordt verdacht van grootschalige mensensmokkel. "Het gaat om een bende die mensen uit Albanië naar de Gentse regio liet komen. Van daaruit werden ze dan overgebracht naar Engeland, met medeweten van de chauffeurs", zegt Patrick Willockx van de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen. "Dat gebeurde via verborgen ruimtes in wagens, in de cabine van vrachtwagenbestuurders of in de koffer van wagens." Dat de bestuurder telkens meegewerkt zou hebben met de bende, maakt de werkwijze uniek. Binnen politiekringen wordt dat ook al eens de "gegarandeerde transporten" genoemd, weet onze redactie. Ze onderscheiden zich van de pogingen van migranten en vluchtelingen om zelf ongezien in een vrachtwagen te glippen. In deze gevallen wéét de bestuurder namelijk wie hij vervoert en om welke reden. De prijzen die de gesmokkelden daarvoor betalen, zouden dan ook erg hoog liggen. Zo worden er bedragen tot 15.000 euro genoemd.

In afwachting van de smokkel zou een hotel in de Gentse haven gebruikt zijn als logeerplaats. Bij de huiszoekingen werden inderdaad 37 Albanezen aangetroffen in dat hotel. "Albanezen mogen binnen de Schengenzone wettelijk verblijven. Meestal gebruiken ze dan een hotel in afwachting van een geschikt transport", zegt Willockx. Daarnaast werden bij de huiszoekingen ook vier verschillende wagens in beslag genomen. En er werd ook een kleinere hoeveelheid cannabis en hasj aangetroffen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen