Voetbalclub Anderlecht gaat zich burgerlijke partij stellen in de zaak rond ex-Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck

Voetbalclub Anderlecht gaat zich burgerlijke partij stellen in het dossier rond financiële fraude in het voetbal. Dat zegt de club aan VRT NWS, maar het parket kan het bericht op dit moment niet bevestigen. Anderlecht krijgt op deze manier de kans om een schadeclaim in te dienen. De club krijgt zo ook inzage in het strafdossier.  

Voetbalclub Anderlecht gaat zich burgerlijke partij stellen in het onderzoek van het federaal parket naar witwas en vervalsing van onder meer voormalig manager Herman Van Holsbeeck. Dat zegt de club aan VRT NWS, maar dat kan door het parket niet bevestigd worden. Paars-wit wil zich juridisch wapenen met het oog op een eventuele schadeclaim.

Witwaspraktijken

Het gaat om het onderzoek naar onder meer witwaspraktijken en omkoping bij transfers van voetbalspelers. Vermoed wordt dat Van Holsbeeck in het zwart, en zonder medeweten van de voetbalclub Anderlecht, een vergoeding zou hebben opgestreken voor die transfers in de vorm van "retro-commissies" van makelaar Christophe Henrotay. Dat zou betekenen dat een deel van de commissies onder tafel doorgesluisd werden aan anderen.

Van Holsbeeck en Henrotay zijn officieel in verdenking gesteld voor witwassen, corruptie, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Beiden zijn vrijgelaten onder voorwaarden. Henrotay betaalde een borgsom van 250.000 euro. 

Schadevergoeding

Als blijkt dat de club geld is ontnomen, wil Anderlecht dat ook recupereren. De club wil zich, met het zicht op een mogelijke schadeclaim tegen Van Holsbeeck en co, juridisch wapenen. Daarom gaat ze zich burgerlijke partij stellen in zowel 'Operatie Zero' als in het onderzoek naar Henrotay. Anderlecht krijgt op deze manier inzage in het strafdossier.

Meest gelezen