De Egyptische president al-Sisi maakt zich blijkbaar nog niet veel zorgen over het nieuwe protest.
AFP or licensors

Beperkte betogingen voor en tegen president al-Sisi in Egypte, deel van Caïro was afgesloten

In Egypte is op een aantal plaatsen betoogd, zowel voor als tegen het regime van president Abdel Fattah al-Sisi. Er zou vooral in het zuiden van het land protest zijn geweest. De aanhangers van Sisi hadden dan weer verzamelen geblazen in de hoofdstad Caïro, maar in beide gevallen bleef de opkomst volgens de meeste getuigen nogal beperkt.

Er werd uitgekeken naar vandaag. De voorbije dagen waren er totaal onverwachts protesten uitgebroken in een aantal steden tegen het regime van president Abdel Fattah al-Sisi, die in 2014 via een militaire staatsgreep aan de macht is gekomen. Dat was onder meer het geval in Suez in de kanaalzone en in Alexandria aan de Middellandse Zee.

Vandaag had de oppositie opgeroepen tot massaal protest, maar dat is er niet echt gekomen, tenminste niet voor zo ver die informatie ons bereikt. In de hoofdstad Caïro is de omgeving rond het bekende Tahrirplein -ooit het brandpunt van de opstand tegen het regime van voormalig president Hosni Moebarak- afgesloten. Ook vier metrostations waren gesloten. 

Elders in Caïro zijn wel een onbekend aantal mensen op straat gekomen om het regime te steunen. Daarvan zijn beelden, maar het is niet duidelijk hoeveel mensen er waren en of die spontaan of "georganiseerd" zijn komen betogen. Op die meeting werd wel water en voedsel uitgedeeld.

Op het eiland Waqqah in de Nijl in Caïro heeft de politie wel een betoging tegen Sisi uit elkaar gejaagd. Elders waren de ordediensten massaal aanwezig, zowel in uniform als in burger, en bleef het protest beperkt. 

Er zou wel zijn betoogd in het centrum en het zuiden van Egypte, onder meer in de bij toeristen erg bekende stad Luxor (nabij de gelijknamige tempel en die van Karnak en het Dal der Koningen op de andere oever van de Nijl) en in Qina, even ten noorden daarvan. 

De Egyptische president al-Sisi maakt zich niet echt veel zorgen. Dit wordt geen herhaling van 2011 (de volksopstand tegen zijn voorganger Hosni Moebarak), verzekerde hij. Sisi is net terug uit New York, waar hij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft toegesproken.

Meest gelezen