Bootjes kijken in Antwerpen of grootste designbeurs van Europa? Dit heeft het weekend voor u in petto

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Teletijdmachine in Brugge

In 1869 waren de koetsen in Brugge nog geen toeristische attractie, maar het noodzakelijke vervoersmiddel om iedereen naar de fonkelnieuwe stadsschouwburg te brengen. Dit weekend, 150 jaar later, herdenken 200 figuranten in authentieke kleding dat feestelijke moment. Zaterdag vanaf 15.30 uur is iedereen welkom voor het openingsfeest. Gratis drank! 

Bij drank hoort eten, en ook daarvoor kunt u dit weekend in Brugge terecht. Tijdens "Kookeet" serveren 31 Brugse chefs hun gerechten in openlucht, net achter het Brugse station. De Nederlandse driesterrenchef Jannis Brevet is de speciale gast, hij belooft dit weekend iets betaalbaarder te koken dan in zijn restaurant "Inter scaldes". Het is meteen ook de laatste editie van "Kookeet" in deze vorm. Aan de opkomst zal het niet liggen: vorig jaar passeerden er zo'n 100.000 mensen!

Toekomst voorspellen in Leuven

Brugge viert zaterdag het verleden, Leuven kijkt dit weekend vooruit. Het Sint-Pietersziekenhuis, de stadskanker in de Benedenstad, maakt over een aantal jaar plaats voor een podiumkunstengebouw. In de buurt zal de Dijle worden vrijgemaakt en is er ook ruimte voor extra groen.

Die plannen worden dit weekend tijdens een infomarkt gepresenteerd aan de Leuvenaars, op zondag krijgt die presentatie ook een culturele invulling.

Er zijn gegidste rondleidingen (inschrijven is niet nodig), maar u kunt ook zelf op ontdekkingstocht. Op verschillende locaties zijn er gratis voorstellingen, en kunt u meer informatie krijgen over de toekomst van de Benedenstad. Deze link geeft u een handig overzicht van de verschillende locaties waar u zondag terecht kunt. 

Bekijk hieronder hoe het er volgens de stad Leuven binnenkort uit zou kunnen zien:

Mis deze boot niet!

Eens om de 2 jaar verzamelen meer dan 100 schepen rond het MAS in Antwerpen voor "Water-rAnt". Het hele weekend kunt u daar oude en recente schepen gaan bewonderen, met poëtische namen als "Fladderak", "Kobbe", "Graanzuiger 19" of "Pagadder". U kunt zelfs gratis rondvaren met enkele schepen (u mag méévaren, niet zelf sturen). Alleen het water uit de lucht kan de nautische pret wat bederven...

Tentoonstellingsnieuws

In Aalst opent zaterdag de stadstentoonstelling "Alias", met werk van 10 hedendaagse, internationale kunstenaars. Tijdens de openingsdag mag u gratis binnen.

De stad Ronse is dan weer trots op haar textielverleden, en toont dat dit weekend tijdens het "Textielfestival". Een goed moment om het "Museum voor textiel" in Ronse te (her)ontdekken, het hele weekend is het museum vrij toegankelijk, en de 40 weefgetouwen zullen werken.

Dit weekend is het ook uw laatste kans om de collectie van het S.M.A.K. in Gent te bewonderen. Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst bestaat 20 jaar en heeft voor die gelegenheid een heel aantal (top)stukken uit het depot gehaald. Het huidige museum is niet groot genoeg om die werken permanent tentoon te stellen, na zondag verdwijnen ze dus weer in het depot. Haast u!

Bekijk hieronder het verslag van deze verjaardagstentoonstelling:

Videospeler inladen...

Design in Brussel

De maand september staat in Brussel in het teken van design. Het hoogtepunt bereiken we dit weekend, met twee bijzondere beurzen op de site Tour & Taxis: de - volgens kenners - grootste vintage designbeurs van Europa én een beurs waar Belgische designers nieuw werk presenteren. Succes bij de zoektocht!

Meest gelezen