Jonas Roosens

Burgemeester Leuven: "Om 7 uur zou je niet meer langs lallende, dronken studenten hoeven te lopen"

De burgemeester van Leuven, Mohamed Ridouani (SP.A), wil enkel en alleen een sluitingsuur opleggen wanneer cafés zich niet houden aan bepaalde regels. Daarmee reageert hij op de Leuvense rector, Luc Sels, die een sluitingsuur vraagt voor enkele cafés dicht bij middelbare scholen.

De Leuvense rector Luc Sels wil een sluitingsuur voor een beperkt aantal Leuvense cafés. Hij ergert zich eraan dat sommige cafés met duidelijk overmatig drankmisbruik nog open zijn wanneer leerlingen 's ochtends naar school gaan.

Voor de Leuvense burgemeester, Mohammed Ridouani, is een sluitingsuur op dit moment niet aan de orde. "Ik wil dat het openbaar domein vanaf 7 uur 's morgens vrij is van mensen die nog aan het drinken zijn of buiten staan te roepen", zegt Ridouani. "De cafés moeten er ook voor zorgen dat hun terrassen proper zijn en dat er niemand nog buitenstaat. Cafés die zich daar niet aan houden, riskeren een sluitingsuur."

Fakbars

Met de fakbars van de studenten bestaan zulke afspraken al langer. "De fakbars sluiten hun deuren om 5 uur 's ochtends of ze zorgen ervoor dat op dat moment iedereen binnen is en dat het buiten is opgeruimd", legt Ridouani uit. "Dat is een mooie lijn om ook naar andere cafés door te trekken. Om 7 uur 's ochtends hoef je niet meer langs lallende, dronken studenten te passeren."

Cafébaas: "5 uur moet bespreekbaar zijn"

Igor Van Driessche, cafébaas van 't Archief in de Zeelstraat, vlak bij de Oude Markt, vindt 5 uur' s ochtends als verplicht sluitingsuur zeker bespreekbaar. Dat is ook het tijdstip waarop hij zelf de deuren sluit van zijn café. "De kosten om langer open te blijven wegen voor mij niet op tegen de opbrengsten", zegt hij aan Radio 2 Vlaams-Brabant.

"En van mij mogen er ook enkele cafés zijn die open zijn zo lang ze willen. Maar dan zou de vergunning moeten bepalen dat de decibelmeter op 65 komt en dat er geen bewegend licht meer is, zodanig dat het echt een praatcafé wordt en er niet meer gedanst kan worden."

Dat gaat over enkele personen, en die lopen overdag ook rond
Cafébaas Igor Van Driessche

Volgens Van Driessche mag het probleem ook niet overroepen worden. "Dat de schoolgaande jeugd dronken mensen tegenkomt om 8 uur 's ochtends, dat is heel minimaal. Dat gaat om één of twee personen. Die lopen overdag ook rond. Je gaat dat nooit helemaal tegenhouden, zelfs niet met een verplichte sluiting om 2 uur. Dan nog heb je mensen die een kotfeestje houden bijvoorbeeld."

Meest gelezen