Minister Denis Ducarme nu ook officieel kandidaat om voorzitter te worden van MR

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme stelt zich nu ook officieel kandidaat om voorzitter te worden van de Franstalige liberalen van MR. Eerder had hij zijn kandidatuur al in de media aangekondigd. De MR zoekt een nieuwe voorzitter omdat voorzitter (en premier) Charles Michel 1 december aan de slag gaat als voorzitter van de Europese Raad. 

Eerder had Ducarme al in de media aangekondigd dat hij kandidaat zou zijn, maar sinds de oproep voor kandidaten is geopend, dient hij nu ook als eerste zijn officiële kandidatuur in. 

Ducarme is minister van Landbouw, Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, en Maatschappelijke Integratie in de federale regering, en sinds de val van de regering-Michel I belast met het Grootstedenbeleid. Hij is voorzitter van de afdeling van de MR in Henegouwen, en eerder was hij fractieleider van de MR in de Kamer. 

Verwacht wordt dat ook de jonge Georges Louis-Bouchez uit Bergen zich kandidaat stelt. Bouchez was woordvoerder van de MR-campagne bij de verkiezingen in mei, maar moest het uiteindelijk stellen met een zitje in de Senaat.

Andere grote naam binnen de MR, Willy Borsus, zou het houden bij zijn vice-minister-presidentschap in de Waalse Gewestregering. Tot 11 oktober kunnen er zich kandidaten aandienen. Op 12 november wordt de voorzitter officieel gekozen. 

Georges Louis-Bouchez

Broederoorlog

Met het vertrek van zowel premier Charles Michel, vicepremier Didier Reynders als ex-voorzitter Olivier Chastel richting Europa lijken de Franstalige liberalen "onthoofd". Minister-president van de Franse Gemeenschapsregering Pierre-Yves Jeholet (MR) uitte al zijn vrees voor een interne "broederoorlog". 

"Jeholet heeft gelijk", zei Ducarme vanmorgen bij LN24. "Het mag geen personenkwestie worden." Zelf zegt Ducarme dat hij geen "almachtige voorzitter" wil zijn, maar wil "samenwerken met de ministers op het regionale niveau en Sophie Wilmès op het federale niveau". Van minister Sophie Wilmès wordt overigens nog steeds gezegd dat zij het meeste kans maakt om Charles Michel tijdelijk op te volgen als premier, tot er een nieuwe federale regering is. 

Meest gelezen